Kad kupujete laptop za igranje video-igara obično izaberite dovoljno jak hardver za većinu, ako ne i sve moderne igre. Ako kupite preslab laptop, to će negativno uticati na performanse u video-igrama

 

Prva stvar na koju morate obratiti pažnju kad kupujete gejming laptop je GPU, odnosno grafički procesor. GPU služi za izračun vizuelnog dijela igara – grafike. Ako je GPU slab, u igrama ćete morati da smanjite detalje sve dok ne postanu igrive. To znači da će slabiji GPU dati rezultat, recimo to tako, ‘ružnijim’ vizualima.

Kad kupujete grafički procesor za svoj laptop, gledajte brojke. Ako je veći broj, to se radi o jačoj grafičkoj kartici. Kad birate vRAM, odnosno video-memoriju grafičke kartice, ciljajte između 6 GB i 8 GB.

Tu je i potrošnja energije: što je veća, bolje su performanse, ali kraće traje baterija.

 

Što je to Max-Q GPU?

 

Grafičke kartice Max-Q ekskluzivan su proizvod Nvidije. Riječ je o malo slabijim verzijama procesora za desktop računare, redukovanih da bi stali u laptop.

GPU-i poput RTX serije 30 pružaju izvrsne performanse i nešto ljepote za oči poput ray tracinga – ocrtavanja svjetla i refleksija na površinama u pravom vremenu. Doduše, u zadnje vrijeme, najjače GPU-ove je veoma teško naći zbog svjetske nestašice čipova. To znači da ste osuđeni na RTX seriju 20 ili AMD-ovu Radeon RX seriju 5000M, objašnjava Makeuseof.

Vodite takođe računa o tome da GPU u laptopu nećete moći da nadograde. To nam govori da je potreban onaj s dugotrajnim i kompetentnim GPU-om.

 

CPU – procesor

 

Centralna računarna jedinica računara, poznata i kao CPU ili Central processing unit, također je važna za video-igre. CPU mora sarađivati s GPU-om i omogućava glatkiji gejming. Možda imate izvrstan GPU, ali ako je CPU slab, igre bi vam se mogle usporiti.

Izbor je Intel i AMD. Ako kupujete Intel, tražite minimalni Core i7 desete generacije. Ako kupujete AMD, pokušajte da pronađete nešto na nivou Ryzena 7 4800H ili više.

Kao što je to slučaj s grafičkim čipom, CPU u laptopu nije moguće mijenjati.

 

Ne zaboravite na RAM

 

RAM je veoma bitan kad birate laptop za igranje video-igara. Kad kupujete gejming laptop, ne tražite ništa manje od 8 GB DDR 4 RAM-a. Ako možete, ugrabite 16 GB. Takođe vodite računa o tome da, za razliku od procesora i grafike, memoriju možete da nadogradite.

Prije nego što to napravite, provjerite ima li vaš novi računar dovoljno RAM slotova za nadogradnju koju ste željeli. Moderni gejming laptop trebalo bi da dozvoli bar 16 ili 32 GB RAM-a.

 

Rezolucija ekrana i brzina osvježenja

 

Moderni laptop za igranje video-igara dolazi s HD ekranima dok velik broj modela podržava frekvencije rada do 120 Hz. Ako tražite glatku grafiku u rezoluciji 1080p na 120 Hz, ovo je idealno rješenje.

Ako tražite jače performanse, razmislite o brzinama od 144 Hz, 240 Hz ili 360 Hz, a koje, zbog brzine reakcije, jako dobro služe za kompetitivni gejming.

 

HDD ili SSD?

 

Moderne AAA igre zauzimaju sve više i više mjesta na disku. To znači da nije loše da dobro razmislite o minimalno 1 TB zapremnine.

Neki laptopi imaju slotove za dva diska. Možete da imate igre na jednom disku, a ostatak softvera na drugom.

Druga stvar koju biste mogli uzeti u obzir je izbor između HDD-a i SSD-a, odnosno hard diska i solid state diska. HDD obično pruža veću zapremninu dok je SSD dramatično brži, pa igrama treba manje vremena da se učitaju.

 

Baterija

 

Gejming laptopi nisu baš poznati po dugotrajnim baterijama, s obzirom na njihove izuzetno zahtjevne komponente. Manje moćne komponente obično znače duži život baterije. Na kraju kontriraju ideji konfiguracije – a to je moćan hardver koji služi za pokretanje zahtjevnih video-igara.

Potencijalna utjeha leži u činjenici da gejming laptopi većinom imaju izmjenjive baterije. Kad jednu potrošite – možete kupiti drugu. S druge strane, ovakve situacije uglavnom ćete lako zaobići, jer većina gejmera koji koriste laptope, tokom igranja spojite računar s utičnicom.

Za kraj, koliko god ovi savjeti govorili o načelnim kvalitetama računarskih komponenti, obavezno pogledajte šta drugi korisnici misle o modelu koji planirate da kupite.

(Tportal)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.