Mac računari mogu biti napadnuti rjeđe od drugih platformi, ali nisu nepobjedivi.

Macovi mogu biti daleko manje primamljiva meta za malware i viruse, ali nisu imuni na napad. Čak i ako vam nije stalo do adwarea ili korišćenja kao sredstvo za zarazu korisnika na drugim platformama, još uvijek je moguće postati žrtva ransomwarea, krađe lozinki ili ukradenih sigurnosnih kopija iPhonea.

Prema tome, dobar antivirusni softver će zaštititi vaš Mac na svim ovim frontovima. On će uhvatiti malware koji se još uvijek širi ili je u opticaju; blok ransomware; zaštititi starije sisteme sa zastarelim softverom od sigurnosnih propusta; spriječiti da vaš Mac djeluje kao nosač zlonamjernog softvera usmjeren na druge operativne sustave; i zadržite zaražene datoteke sa virtuelnih mašina koje pokrećete.

Mnogi antivirusni paketi pružaju pristojan nivo zaštite, ali neki se uzdižu iznad svih ostalih pružajući najbolje performanse. Naši vrhunski kandidati dominiraju postavljanjem savršenih (ili gotovo savršenih) rezultata iz sigurnosnih istraživačkih laboratorija, prolazeći vlastite testove za otkrivanje zlonamjernog softvera s najljepšim bojama, nudeći dobro dizajnirane interfejse, pa čak i bacanje dodatnih značajki kao što su firewall ili manager lozinki.

Sophos Home Premium ima sve: Efikasnu zaštitu od zlonamernog softvera, praćenje Ransomwarea, zaštitu od potencijalno neželjenih aplikacija i dodatne funkcije koje često zahtjevaju posebno licencirani softver. Njegova konfiguracija zasnovana na oblaku i izdašno licenciranje (do 10 Mac-ova i PC-a) takođe olakšavaju zaštitu prijatelja i porodice od prijetnji, bez obzira gdje žive.

antivirus za Mac
Sophos Home Premium

 

Najbolji besplatni antivirusni softver

 

Iako Sophos nudi dobru besplatnu verziju svog softvera, Avast Free Mac Security se izdvaja kao najbolji besplatni antivirusni softver za MacOS. U bezbjednosnim laboratorijskim testovima, Avast je otkrio 99,9 procenata macOS malware-a i 100 procenata Windows malware-a. Međutim, ako želite napredniju zaštitu (kao što je otkrivanje Ransomware-a), morat ćete nadograditi na plaćeni softver.

avast free antivirus for Mac
Avast Free antivirus

 

Šta tražiti u antivirusnom softveru

 

Prema našem računu, antivirusni softver bi trebalo da bude u stanju da neutrališe pretnju prije nego što počne da izaziva pustoš. To znači spriječavanje preuzimanja, instalacije ili izvršavanja zlonamernog softvera.

Budući da možete naići na prijetnje posjetom kompromitovanim ili zlonamjernim web-lokacijama, primati priloge koji su opterećeni virusima ili pristupom USB uređajima sa zlonamjernim softverom, dobar AV softver bi trebao skenirati kontinuirano, osim ako ga ne konfigurišete na drugi način.

U idealnom slučaju, datoteke koje su identifikovane kao zlonamjerne treba staviti u karantin u poseban prostor za skladištenje kojim upravlja AV softver, uz opciju da se automatski brišu datoteke za koje se zna da su zlonamjerni programi ili da se obnove normalni dokumenti koji također nose nepristojne podatke.

Veliki AV apartmani također će nadgledati fajl sistem za određene vrste promjena. Ransomware – što je zlonamjerni softver koji će brzo šifrovati korisničke datoteke kao što su dokumenti i poštanske sandučiće, a zatim izbrisati originale – postao je ogroman proizvođač novca na drugim platformama. Kao najbolja prilika za napadače, to je najveća opasnost s kojom se Mac korisnici suočavaju kao kategorija.

Otkrivanje ovog obrasca i njegovo zaustavljanje prije nego što bilo koji fajl bude nedostupan, trebalo bi biti moguće bez anti-malware sistema koji bi znao specifične iznose ransomware virusa. Sophos, naš vrhunski izbor, uključuje ovu funkciju u Home Premium verziji svog ažuriranja 2018. godine.

Drugi proizvođači, kao što su Avast i Trend Micro Antivirus, nude alternativnu funkciju koja vam omogućava da omogućite bilješke programa za manipulaciju datotekama u određenim direktorijumima. Dakle, ako ova vrsta napada postane brzo popularna, bićete zaštićeni.

Trend Micro Antivirus for Mac
Trend Micro Antivirus

Dobar antivirusni softver treba da koristi i minimalne računske resurse. To je naročito slučaj ovih dana – AV praćenje nije postalo mnogo komplikovanije nego kada je prvi put postalo dostupno, a brži, višejezgreni procesori mogu lako da se nose sa zahtjevima za pokretanje AV softvera u pozadini bez ometanja vašeg aktivnog rada.

Pored ovih primarnih mogućnosti, interfejs koji je lak za navigaciju i dodatne funkcije koje vrijedi uzeti u obzir u vašoj odluci. Neki AV programi su kompletni paketi koji nude dodatne opcije kao što su rezervne usluge za osnovne datoteke, menadžer lozinki, roditeljski nadzor, anti-praćenje i načini ili opcije privatnosti, napredniji firewall i blokiranje potencijalno neželjenih aplikacija (PUA) .

 

Kako testiramo

 

Svaki softverski paket se ocjenjuje stvaranjem čiste instalacije MacOS Mojave, klonirajući ga za svaki AV proizvod, a zatim odvojeno u svaku od njih da bi se instalirao drugi paket. Ovo je trebalo da obezbijedi da prethodne instalacije aplikacija nisu ometale nove – ponekad AV softver tretira drugi AV softver kao infekciju.

Osim posjete zlonamjernih web-mjesta, preuzimanja poznatog zlonamjernog softvera i čak pokretanja navedenog zlonamjernog softvera, također upućujemo na najnovije izvještaje iz dvije laboratorije koje redovno pokrivaju macOS malware: AV Comparatives i AV-TEST. Ove laboratorije testiraju AV softver na skupove poznatih zlonamjernih programa, kao i na proizvode koji su grupisani kao potencijalno neželjene aplikacije (kao što je adware).

Ovo drugo ne oštećuje ili izlaže vaš računar ili njegove datoteke, ali može potrošiti energiju i CPU cikluse. Pošto testiranje efikasno gleda na kombinaciju virtuelnih baza podataka i ponašanja, oni ostaju dobri pokazatelji i nakon mnogo mjeseci. Kada antivirusni softverski paket nema rejting poznate laboratorije za istraživanje sigurnosti, mi vršimo opsežnije testiranje sa pravim malware-om.

Konačno, iako smo pružili rekvizite za mnogo različitih karakteristika i ponašanja, označili smo proizvode dolje ako im nedostaje bilo šta ili sve od sljedećeg:

  • Gotovo savršen rezultat u otkrivanju zlonamjernog softvera za MacOS
  • Praćenje Ransomware-a
  • Native web-proxy za plug-in ili sistemski nivo
  • Visok rezultat na otkrivanju malicioznog programa Windows
  • Zabrinutost za privatnost

Upotreba antivirusnog proizvoda, posebno onaj koji uključuje alate za poboljšanje vaše privatnosti na mreži, može vas uljuljkati u uvjerenju da ste sigurni od curenja ličnih i privatnih informacija. To nije slučaj. Iako nema razloaga za paniku, trebali biste razmotriti nekoliko razumnih pitanja.

Prvo, antivirusni proizvod može učitati kompletan tekst datoteka označenih u oblaku, gdje se može analizirati odvojenim alatima koji su tamo smješteni. Ova praksa je normalna i razumna: Neki malware mogu da otkriju kada je pokrenut proces može da ga pregleda, i onda će se uključiti. Proizvođači antivirusnog softvera takođe mogu pristupiti svojim masivnim bazama podataka kako bi ispitali datoteke sa karakteristikama koje pokreću njihove algoritme – određene elemente koji odgovaraju poznatom malveru. Kao rezultat toga, istraživači sigurnosti otkrivaju nove viruse, crve, trojanske konje i slično.

Međutim, pomaganje većem dobru znači da ćete se morati vjerovati trećoj strani za sadržaj svojih datoteka. Tamo gdje je to bilo primjereno, uočili smo probleme u politici privatnosti u pojedinačnim pregledima.

Drugo, ovaj softver se može djelimično ili u potpunosti osloniti na provjere URL-ova, zlonamjernih programa i sl. Prema tome, AV paket može učitati svaki URL koji posjetite, metapodatke o datotekama, potpise datoteka, informacije o hardveru vašeg računara, popis pokrenutih ili instalisanih aplikacija i još mnogo toga. Kompanije se razlikuju u pogledu njihovog otkrivanja takvih politika i možda vam ne dozvoljavaju da se isključite iz ove vrste dijeljenja. Napominjemo da su problemi u svakom pregledu dostupni.

Treće, proizvođači antivirusnog softvera takođe dobiju informacije o tome šta se događa na vašem računaru koji se prati ili blokira i može da koristi te informacije za svoje potrebe. U nekim slučajevima, možete se isključiti iz ovog prikupljanja informacija.

(IT News)