Jedan od glavnih razloga zašto je Apple odlučio da prestane da koristi Intelove procesore i pređe na sopstvene prilagođene čipsete je taj što kompanija nije htjela da bude na milosti Intelovog razvojnog rasporeda, pogotovo jer se tokom godina Intel suočio sa brojnim kašnjenjima koja su zauzvrat uticala na Apple-ovu sposobnost da osvježi svoje računare.

U dosadašnjim benchmark testovima vidjeli smo kako je M1 serija čipseta pobjeđivala Intel sa prilično velikom razlikom. Međutim, Intel uzvraća udarac.

Prema nedavnom Geekbench 5 benchmark testu, čini se da je najnoviji Core i9 procesor kompanije zapravo nadmašio Appleov M1 Max čipset.

Intel Core i9-12900HK procesor je uspio postići višejezgarni rezultat od 12.707, dok je M1 Max postigao 12.244, što ga čini 4% bržim. Međutim, referentni rezultati govore samo jednu stranu priče. Prema PCWorld-u, njihovi testovi su otkrili da je prilikom pokretanja Cinebench R23 benchmark-a Intelov procesor konstantno bio u rasponu od 100 vati i čak je u jednom trenutku skočio na 140 vati.

Ovo se upoređuje sa Appleovim M1 Max-om gdje je AnandTech otkrio da je korištenjem istih mjerila trošio oko 40 vati, barem polovinu onoga što Intelov procesor troši. To znači da, iako su Intelovi procesori neznatno brži, njihova potrošnja energije je znatno veća od Apple-a, što zauzvrat može uticati na vijek trajanja baterije, a ako se koristi na desktop računaru, može dovesti i do viših računa za struju.

Ovo ne znači da je Intelov procesor loš, očito postoje prednosti i nedostaci i različiti scenariji upotrebe. Brojke su tu, ostalo je na vama da presudite.

(Ubergizmo / Macrumors)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.