Danas je Google iznenadio sve javnim izdavanjem Androida 13 – koji se sada pojavljuje na Pixel telefonima koji ispunjavaju uslove. Nakon ažuriranja na Android 13, najnovija generacija Pixel 6, 6 Pro i 6a telefona neće se moći vratiti na Android 12 operativni sistem.

Upozorenje: Android 13 ažuriranje za Pixel 6, Pixel 6 Pro i Pixel 6a sadrži ažuriranje pokretačkog programa (bootloader) koje podiže verziju protiv vraćanja verzije unazad. Nakon flešovanja verzije Androida 13 na ovim uređajima nećete moći da flešujete starije verzije Androida 12.

Promjena je navedena na stranici Android 13 Factory Images za Pixel telefone, ali se ne spominje funkcija protiv vraćanja na starije Pixel uređaje. Iako razlog nije potvrđen, pretpostavlja se da je linija Pixel 6 sa svojim Google Tensor čipom dovoljna da Google zaštiti svoje uređaje od budućih eksploatacija. Funkcija protiv vraćanja je predviđena sigurnosna mjera koja sada počinje da stupa na snagu za Google Pixel telefone.

Android 13 donosi osvježenu Material You temu s poboljšanim vizualnim prikazima kartica „Now Playing“ i detaljnijim kontrolama dozvola za aplikacije, kao što je omogućavanje aplikaciji da pristupi jednoj stavci bez davanja pristupa cijeloj internoj memoriji. Tu je i podrška za Spatial Audio, Bluetooth LE Audio i podrška za streaming zvuka na više uređaja odjednom.

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.