Čelik za čiju proizvodnju nisu korišćena fosilna goriva napravljen je procesom pod nazivom HYBRIT i upotrebljavaće se za izradu električnih kamiona

 

Švedska kompanija SSAB proizvela je prvi čelik izrađen u potpunosti bez korišćenja fosilnih goriva u proizvodnji i isporučila ga poznatom proizvođaču automobila Volvu.

Ovo je za Švedsku važan iskorak u dekarbonizaciji zemlje, jer će novi modeli Volvo vozila po prvi puta biti izrađeni od čelika za čiju proizvodnju nisu korišćena fosilna goriva. Novi čelik koji je proizveden procesom pod nazivom HYBRIT koristiće se za izradu električnih kamiona.

„Prvi čelik na svijetu bez korištenja fosilnog goriva nije samo iskorak za SSAB. On predstavlja dokaz da je moguće značajno smanjiti globalni ugljenični otisak industrije čelika. Nadamo se da će to podstaći i druge da takođe ubrzaju zelenu tranziciju ”, kaže Martin Lindqvist, predsjednik i izvršni direktor SSAB-a.

carVertical banner - sponsored

Švedski ministar trgovine i industrije Ibrahim Baylan smatra da je ovo velika stvar za Švedsku industriju čelika, a posebno ga oduševljava što su kompanije SSAB, LKAB i Vattenfall koje su razvile HYBRIT surađivale na projektu i u njega uključile naučnu zajednicu.

„Posao koji su SSAB, LKAB i Vattenfall obavili u okviru HYBRIT-a pokreće razvoj cijele industrije i predstavlja uspješan međunarodni model“, kaže ministar Baylan.

SSAB se u procesu izrade čelika pobrinuo da se umjesto proizvodnje korišćenjem peći na ugalj i koks koriste vodonikovi katalizatori i njegove vlastite elektrolučne peći koje rade na obnovljivu energiju. Sva željezna ruda koja se koristi u tom procesu dolazi iz rudarskih operacija u kojima se ne koriste fosilna goriva.

HYBRIT čelik

SSAB je oprezan s pojmom „zeleni čelik“, jer ne postoje službene definicije ili standardi prema kojima bi se mogla dati takva definicija.

Umjesto toga kaže da je njegov novi čelik „stvoren bez upotrebe fosilnih goriva ili fosilnih sirovina“ i dodaje da se proizvodi bez stvaranja emisija CO2 i korišćenjem izvora energije bez fosilnih materijala.

 

Uticaj HYBRIT čelika na cijenu Volva?

 

Dobijeni metal je potpuno istog kvaliteta kao i obični čelik, ali naravno skuplji.

Osnovni model SUV-a Volvo XC90 T5 u SAD-u se prodaje za nešto manje od 50.000 USD, a cijena sirovog materijala fluktuira između 2.200 i 4.125 dolara.

To znači da bez obzira koliko će cijena HYBRIT čelika da iznosi na tržištu, ona zapravo čini jako malo postotak ukupne cijene vozila pa ne bi trebalo doći do značajnih ili možda bilo kakvih poskupljenja.

Pored toga, ovakva proizvodnja čelika je još uvijek u vrlo ranoj fazi, pa se očekuje da će mu cijene padati daljim razvojem tehnologije i omasovljivanjem takve proizvodnje.

Volvo je svojevremeno izjavio da će mu do 2050. godine čitav biznis postati „klimatski neutralan“, a u to će biti uključeni i lanci dobavljača. SSAB koji prodaje čelik za više od 7 milijardi dolara godišnje obavezao se da će novi čelik početi da proizvodi na velikoj skali 2026. godine.

Tradicionalna proizvodnja čelika stvara oko dvije tone CO2 za svaku tonu čelika, što čini između 7 i 8 posto ukupnih emisija ugljika u atmosferu. To znači da će HYBRIT čelik uveliko doprinijeti smanjenju globalnih emisija ukoliko proces proizvodnje bude široko prihvaćen.

Ovo je još jedna potvrda da se u Švedskoj ne razmišlja samo o korišćenju električne energije za izradu električnih vozila, već se vodi puno brige oko toga da svi procesi i materijali koji se koriste budu „zeleni“.

(Vidi)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.