Inženjeri NASA završili su otvaranje ogromnog, glavnog ogledala svemirskog teleskopa „Džejms Veb“, a taj manevar je bio posljednji korak dvonedjeljne faze formiranja opservatorije vrijedne 10 milijardi dolara, koja je počela njenim lansiranjem na Božić, prenosi „Gardijan“.

Teleskop, koji je već prešao više od 950.000 kilometara kroz svemir, lansiran je na raketi Arijane-5 i smatra se jednim od najvećih naučnih poduhvata u 21. vijeku.

On je toliko veliki da je morao da bude upakovan da bi stao u raketu koja ga je odvela u orbitu 25. decembra, a opremljen je primarnim ogledalom prečnika 6,5 metara koje je otpakovano u petak kada su inženjeri pustili posljednji, drugi segment koji se povezao sa centralnim jezgrom, čime je najveće astronomsko ogledalo ikad poslato u svemir sastavljeno i spremno za upotrebu, navodi „Gardijan“.

Prije toga je uspješno završeno otvaranje sunčanog štita na teleskopu „Džejms Veb“, koji bi trebalo da ga štiti od Sunčevih zraka, jer samo pomoću ove barijere veličine teniskog terena teleskop će moći da ima dovoljnu osjetljivost da detektuje signale koji dolaze iz najudaljenijih dijelova svemira.

Teleskop je zajednički projekat američke, evropske i kanadske svemirske agencije, a bilo je potrebno 30 godina za njegovo dizajniranje i izradu, dodaje londonski dnevnik.

Misija „Džejmsa Veba“ je da se nadoveže na otkrića svemirskog teleskopa „Habl“, kojem se, poslije 31. godine u orbiti, rad bliži kraju i čiji su glavni naučni ciljevi posmatranje prvih zvijezda i proučavanje procesa nastanka prvih galaksija.

(Tanjug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.