Korišćenje hemijski stabilne polipropilenske (PP) trake umjesto PET-a može da produži životni vijek litijum-jonske baterije do 10 procenata

 

Očekivani životni vijek litijum-jonske baterije direktno je proporcionalan ciklusima punjenja, a za svakodnevnu upotrebu to se prevodi na oko dvije do tri godine. Litijum-jonska baterija se proizvodi sa određenim brojem ciklusa punjenja, nakon čega baterija neće imati značajnu količinu energije kao nekada. Tipično, ove baterije imaju 300-500 ciklusa punjenja.

Takođe, očekivani životni vijek litijum-jonske baterije od 12 volti će varirati u zavisnosti od vrste upotrebe koju dobija. Baterija koja se redovno mijenja između 50% i 100% imaće duži životni vijek od one koja se isprazni do 20%, a zatim se potpuno napuni.

Litijum-jonske baterije sporije stare kada se ne koriste. Ipak, oni postepeno smanjuju kapacitet za zadržavanje naboja, a stopa degradacije zavisiće i od uslova skladištenja. Ovaj proces nije reverzibilan.

 

Zamjena polietilen tereftalat žele trake

 

Istraživači sa Univerziteta Dalusi pronašli su zamjenu za PET traku koja se koristi u komercijalnim litijum-jonskim baterijama kako bi spriječila da se gomile elektroda odmotaju tokom sklapanja. Tako gotovo u potpunosti sprečavaju da izvori napajanja u laptopovima i drugim uređajima izgube napunjenost dok miruju.

Do otkrića je došlo nakon što je tim prethodno utvrdio da traka napravljena od polietilen tereftalata (PET) koja se obično koristi u litijum-jonskim baterijama nije hemijski stabilna tokom trajanja baterije, što uzrokuje da uređaji poput kompjutera i telefona gube napunjenost čak i kada se ne koriste. To je fenomen koji se naziva samopražnjenje.

Ovo otkriće je navelo istraživače da pogledaju druge opcije za komercijalno dostupne materijale traka, što ih je navelo da otkriju da korišćenje hemijski stabilne polipropilenske (PP) trake umjesto PET-a može da smanji samopražnjenje do 70 procenata i produži životni vijek baterije do 10 procenata.

Iako ovo istraživanje još jednom treba da se provjeri, činjenica da PP traka košta skoro isto kao i dosad korišćena PET traka mogla bi da donese pravu malu „revoluciju“ u oblast elektronike.

Naučnici vjeruju da bi promjena trake mogla da promijeni način na koji se prave baterije, a proizvođači baterija bi je mogli lako primijeniti zbog lakoće promjene.

Istraživanje, koje se vodilo na Univerzitetu Dalusi, objavjeno je u časopisu Nature Materials.

(IT mixer)