Nawa Racer može skupiti više količione energije od ostalih električnih vozila uz pomoć ultrakondenzatora

 

Kompanija nazvana Nawa predstavila je električni motocikl sa otmjenim trkačkim izgledom i puno većom autonomijom vožnje od većine ostalih e-bajkova. Međutim, jedan „Racer“ prototip zapravo je dizajniran kako bi pomogao kompaniji da pokaže šta se uistinu prodaje: ultrakondenzatori (superkondenzatori). Iznad baterije od 9 kWh nalazi se ultrakondenzator od 0,1 kWh koji može sakupiti 80 do 90 posto kočne energije, što je mnogo više nego što mogu pohraniti samo litijum-jonske baterije. Kao takav, može preći 300 km (186 milja) u odnosu na 180 km (110 milja) za motocikl koji ima samo isti akumulator.

Prototip se nikada neće prodavati, ali Nawa je željela pokazati što mogu učiniti njegovi najnoviji ultrakondenzatori. Kako bi najbolje prikazao tehnologiju, stvorio je podijeljeni „tank“ dizajn s ultrakondenzatorskom jedinicom u gornjem utoru i običnom baterijom dolje. Budući da su izgrađeni od karbona, ultrakondenzatori su relativno jeftini i teže samo 10 kg, ali povećavaju domet i do 65 posto. Da biste dobili takav asortiman sa običnom baterijom, drastično bi povećali težinu i troškove.

Tehnologija je najučinkovitija u gradskoj vožnji. „Ona skladišti samo malu količinu energije, ali je troši vrlo učinkovito“, rekao je direktor Nawa Ulrik Grape za New Atlas. „Mi u principu cijelo vrijeme punimo taj ultrakondenzator ubrzavanjem i kočenjem.“

Nawa Racer je također prilično brz i može ići od 0-100 km/h (0-62 mph) u „udobno ispod tri sekunde“, prema Grapeu. Kompanija će predstaviti Racer na CES 2020-u kao demonstraciju, a superkondenzator će početi proizvoditi postepeno, počevši od 2020. „Nema razloga zašto se to ne može primijeniti na veći motocikl, automobil ili drugo električno vozilo. I što više, ova bi tehnologija mogla započeti proizvodnju u vrlo skoroj budućnosti „, rekao je Grape u izjavi.

(Engadget)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.