Mnogi građani potvrdili su da su nešto prije jakog zemljotresa koji je u petak zatresao Hercegovinu i okolna područja dobili na pametnim telefonima ispisano upozorenje da se u blizini događa zemljotres

 

Android je nedavno na području Evrope počeo da šalje upozorenja o zemljotresima. Riječ je o sistemu koji se već neko vrijeme koristi u SAD-u.

 

ShakeAlert

 

To je sistem ShakeAlert kojeg su razvili američki seizmolozi. U Kaliforniji, gdje je sistem razvijen, postavljeni su brojni seizmometri, koji uveliko olakšava detektovanje zemljotresa.

Seizmolog Krešimir Kuk je za N1 prvo istakao da ne postoje nikakve aplikacije koje mogu da unaprijed detektuju zemljotres, odnosno koje ga mogu predvidjeti.

„Prije svega potrebno je istaći da ne postoje aplikacije niti načini da se zemljotres predvidi. Sve što je moguće da se učini jeste da se neposredno nakon zemljotresa ta informacija što prije plasira. Dakle unaprijed nije moguće ni na koji način nagovijestiti da će biti zemljotres“, rekao je Kuk pa dodao:

„Ono što smo ovih dana primijetili je ta Google-ova aplikacija koja radi na principu masovnih informacija koje se vrlo brzo šire današnjom tehnologijom. To nije pravi sistem za rano upozoravanje od zemljotresa. On se zasniva na pravim instrumentima koji sa sigurnošću mogu detektovati zemljotres i onda dalje da obavještava područja gdje će se taj zemljotres osjetiti“, prenosi N1.

„Ovo je eksperimentalna faza nečega što se zasniva na masovnom odzivu mobilnog telefona, kojih je puno i vrlo brzo prenose informaciju. Mobilni telefon, ako može da reaguje i detektuje trešnju, ne može da odredi da li je od zemljotresa. Ali, ako je na nekom području jači zemljotres, onda će svakako veliki broj mobilnih telefona da reaguje na potresanje. Onda tu informaciju današnje mreže mogu vrlo brzo da prenesu“, pojasnio je seizmolog.

 

Mobilni telefoni kao seizmometri

 

Svi pametni telefoni dolaze s malenim akcelerometar koji mogu da osjete signale koji ukazuju da bi se mogao dogoditi zemljotres, objasnili su programeri Android sistema u predstavljanju ShakeAlert sistema.

Ako akcelerometri na hiljadama Androida na nekom području zabilježe trešnju, algoritam u stotinki obradi podatke i šalje upozorenje. Akouje informacije s mnogih telefona kako bi otkrio događa li se zemljotres.

Ako serveri detektuju veoma mnogo takvih signala s relativno malog prostora, onda se pretpostavlja da je došlo do snažnijeg zemljotresa. Pošto zemljotres širi koncentrično određenom brzinom, ovaj sistem ima vremena da obavijesti ljude koji žive dalje od epicentra da je došlo do zemljotresa.

Signal putuje puno brže od zemljotresnih talasa i zbog toga su mnogi ljudi u Hrvatskoj dobili obavještenje o zemljotresu nekoliko sekundi prije nego što su ga osjetili, piše index.hr.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.