Dok većina velikih izdavača na zapadu razmišlja o tome da investira u generativnu vještačku inteligenciju i implementira je kako bi ubrzala razvojne rokove, Nintendo ide svojim smjerom. Tokom nedavnog sastanka sa investitorima i odgovora na njihova pitanja, Nintendove izvršne osobe su potvrdile da kompanija nema planove da počne koristiti Generative AI alate za razvoj budućih igara.

Tokom nedavnog sastanka sa investitorima i odgovora na njihova pitanja, Nintendovog predsjednika, Šuntara Furukawa, pitali su o planovima kompanije za generativnu vještačku inteligenciju i njenom mjestu u razvoju igara. Furukawin odgovor je upravo ono što biste očekivali od kompanije koja se često odvajala od širih trendova u industriji.

Kako je TweakTown uočio, cijeli citat je objavljen na Nintendovom japanskom sajtu za odnose sa investitorima:

„Imamo decenije iskustva u stvaranju optimalnih iskustava igranja za naše kupce, i dok ostajemo fleksibilni u reagovanju na tehnološki razvoj, nadamo se da ćemo i dalje pružati vrijednost koja je jedinstvena za nas i koja se ne može postići samo kroz tehnologiju.“

Drugim riječima, Nintendo ne planira da zamijeni svoje kreativne ljude kreativnim mašinama. Iako je tačno da alati generativne vještačke inteligencije mogu pomoći u razvoju video igara, uglavnom se gledaju kao mjera zaštite troškova kako bi se zamijenili umjetnici, glumci i čak angažovalo manje developera. Nintendo ima dugogodišnju istoriju zadržavanja talenata i jedan je od nekoliko velikih izdavača koji su izbjegli veća otpuštanja u prethodnih 18 mjeseci.

(Play!zine)