Prema najnovijim glasinama, Samsung priprema lansiranje nove verzije svoje UFS (Universal Flash Storage) memorije, verzije 4.0, koja će biti optimizovana za potrebe veštačke inteligencije (AI) na pametnim telefonima. S obzirom na rastuću potrebu za većim skladištem na pametnim telefonima koji podržavaju AI, ova optimizovana memorija ima za cilj rješavanje izazova vezanih uz prostor za skladištenje podataka.

Pametni telefoni s naprednim procesorima omogućavaju izvođenje zahtevnih jezičkih modela direktno na uređaju. Međutim, AI zahteva ne samo računarsku snagu već i značajnu količinu memorije i skladišnog prostora. Prema navodima tehnološkog insajdera @Tech_Reve na Twitteru, pokretanje AI zadataka može zahtevati oko 15 posto dostupnog prostora za skladištenje podataka na pametnim telefonima.

Iako tačna potreba za prostorom nije lako precizirati, insajder sugeriše da bi to moglo biti i više od 15 posto skladišnog prostora. Kao odgovor na ovu potrebu, Samsung planira lansirati UFS 4.0 verziju fleš memorije, koja bi mogla pridonijeti rješavanju ovog izazova.

Fleš memorija UFS 4.0 mogla bi biti ključna za pametne telefone koji se bave AI zadacima. S obzirom na rastuće zahteve za skladištenjem podataka, naročito kod operacija vještačke inteligencije, očekuje se da će uređaji niže klase takođe tražiti veće kapacitete skladišta.

Iako detalji o tome kako će Samsung riješiti ove izazove još nisu poznati, pretpostavlja se da bi mogli koristiti algoritme kompresije ili programiranje koje omogućava AI aplikacijama da koriste manje prostora za skladištenje na UFS 4.0 skladištu. Ipak, nije jasno da li će brzine čitanja i upisa takođe dobiti nadogradnju.

Nezvanične informacije sugerišu da bi nova Samsung UFS 4.0 memorija mogla biti implementirana u nadolazećim modelima, uključujući Samsung Galaxy S24 seriju telefona. Nedavno registrovani zaštitni žigovi „AI Phone“ i „AI Smartphone“ dodatno podržavaju ove spekulacije.

(IT mixer)