Novi zakon EU koji je privremeno postao pravosnažan definiše strožije okvire za ponašanje tehnoloških kompanija

 

Na snagu je stupio novi zakon u EU kojim se definišu uslovi rada tehnoloških kompanija. Zanimljiva odredba Zakona o digitalnim uslugama se odnosi na transparentnost algoritma koje koriste onlajn platforme. Posebnu pažnju privlače i odredbe koje se odnose na usluge i preporuke sadržaja i proizvoda.

Novi zakon zahtjeva od tehnoloških giganata da budu transparentni kada su u pitanju njihove odluke i modeliranje sadržaja. Zakon je fokusiran na sprečavanje dezinformacija i ima za cilj da spriječi plasiranje i promovisanje proizvoda koji su nebezbjedni.

„Sa današnjim sporazumom osiguravamo da se platforme smatraju odgovornim za rizike koje njihove usluge mogu predstavljati za društvo i građane.“ – izjavila je potpredsednica.

Ovaj zakon zvuči prilično utopijski i niko nema neke posebne zamjerke na odredbe. Međutim, tehnološki svijet je danas pod udarom nikad jače cenzure.

Postavlja se pitanje šta je nebezbjedan sadržaj? Ko određuje šta su nebezbjedni proizvodi i usluge?

Shodno tome, da danas imamo svuda iskrivljene slike geopolitičke situacije a da smo dvije godine živjeli u „metaverzumu“ jasno je da ovaj zakon zapravo nema demokratsku svrhu niti želju za otvorenim tržištem. Njegova glavna svrha je politička kontrola sadržaja.

Ipak, Twitter je pronašao način kako da korisnici u Rusiji mogu da mu pristupe. Tehnologija može da ima svoje mehanizme i da izbjegne cenzuru.

Daniel Kastro, potpresednik Fondacije za informacione tehnologije i inovacije je pokazao rezervisanost prema novom zakonu. On smatra da je veliko pitanje na koji način će se Google i Meta prilagoditi novim zakonskim odredbama.

Sa druge strane, Google u koje su trenutno sve oči uprte, još uvijek nije izdao nikakvo saopštenje povodom ovog pitanja.

(Technewsworld)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.