Britanski start-up Blueshift Memory kaže da bi taj čip mogao dovesti do novih otkrića lijekova, a istovremeno značajno poboljšati zagušenje prometa.

Novi tip kompjuterskog čipa koji omogućava operacije prenosa podataka 1000 puta brže može pomoći da se značajno unaprijede naučna otkrića, tvrde njegovi tvorci.

Razvijen od strane britanskog kompjuterskog pokretača Blueshift Memory, novi čip bi mogao imati velike implikacije za istraživanje DNK, dizajn vještačke inteligencije i mogao bi dovesti do novih otkrića lijekova.

Takođe bi moglo potencijalno riješiti pitanja poput zagušenja prometa i zagađenja u gradovima kroz optimizovanje njihove infrastrukture i rasporeda, uz istovremeno poboljšanje istraživanja klimatskih promjena.

Prototip memorijskog čipa već se bavi sve većim jazom između bržeg napretka kompjuterskih procesorskih jedinica (CPU) u poređenju sa memorijskim čipovima – što je problem poznat kao „data tailback“.

Disparitet znači da računari visokih performansi nisu u stanju da ostvare potencijal CPU-a kada obavljaju operacije intenzivnih podataka, kao što je analiza velikih baza podataka.

Novi čip može omogućiti kompjuterima da izvode operacije koje trenutno traju satima ili danima u nekoliko minuta,

„Zamislite da ste vozač taksija, ali grad u kojem radite stalno se mijenja, ljudi stalno mijenjaju kuće, a trgovine i usluge zauvijek nestaju i ponovo se pojavljuju na različitim mestima. To je slično načinu na koji su podaci organizovani u postojeće čipove “, rekao je Peter Marosan, glavni tehnološki direktor Blueshift Memory.

“Naš dizajn je ekvivalent zamjeni sa stabilnim, strukturisanim gradom u kojem već znate gdje je sve i možete ga pronaći mnogo brže. To sve čini bržim, lakšim i efikasnijim. ”

Dizajn omogućava drastično efikasnije modelisanje podataka, a to znači da bi bilo korisno za prognozu vremena i predviđanje klimatskih promjena.

Rješavanje izazova sa repovima podataka takođe može pomoći da se poboljša brzina pretraživača za čak 1000 puta, iako će razvoj čipa izvan prototipskog modela biti skup.

Blueshift Memory kaže da trenutno traži sredstva za nastavak razvoja čipa.

(Independent)