Google je izbacio novo ažuriranje za svoj Chrome browser. Mnogi stručnjaci za bezbjednost preporučuju da se Chrome odmah nadogradi, kako bi se izbjegle moguće štete i narušavanje privatnosti.

Iako je Chrome veoma popularan internet pregledač, koji se koristi na skoro 60% svih desktop računara, to je i jedan od često napadanih softvera, uz Microsoft Internet Explorer, Microsoft Edge i Mozilla Firefox.

Prošle nedjelje, Google-ovo odjeljenje za bezbjednost, Threat Analysis Group, otkrilo je bezbjednosni propust visokog rizika u Chrome pregledaču. Propust je dobio oznaku CVE-2023-2033, i to je prvi „zero day“ propust ove godine za Chrome.

Činjenica da se ovaj propust već koristi za napade, čini ovaj propust veoma ozbiljnim. Napad se izvršava posebno prerađenom HTML stranicom, koja se mora posjetiti kako bi se iskoristila ranjivost u V8 JavaScript endžinu.

Ubrzo nakon otkrića, iz Googlea je pušteno je hitno ažuriranje sa zakrpom za Chrome, za sve njegove varijante na desktopu, dakle na Windows, Mac i Linux platformama. Posljednja stabilna verzija (v112.0.5615.121) donosi ispravku ranije greške, pa je svim korisnicima preporučeno da odmah nadograde svoje internet pregledače.

Iako Google još nije otkrio detalje o propustu, stručnjaci za bezbjednost smatraju da je najbolje da se Chrome odmah nadogradi, kako bi se izbjegle moguće štete i narušavanje privatnosti. Međutim, Chrome nije jedini pregledač koji je cilj napada, pa se preporučuje da često provjeravate verzije svojih pregledača, kako bi bili sigurni da ste uvijek zaštićeni zakrpama.

Kompanije koje provode odgovornu praksu bezbjednosti, smatraju da je važno da se bezbjednosne propuste ne samo otkriju, već i da se primjenjuju zakrpe, što Google nesumnjivo čini brzo i efikasno. Ova kompanija je već obezbijedila da će sve korisnike Chromea obavijestiti putem njihovih notifikacija i da će ih uputiti da odmah nadograde svoje pregledače.

 

Evo kako možete provjeriti verziju Chrome browsera i instalirati ažuriranje ako postoji:

 

 1. Otvorite Google Chrome.
 2. Zatim kliknite na ikonu sa tri vertikalne tačke u gornjem desnom uglu. Vidjećete ovo desno od adresne trake na vrhu prozora vašeg pretraživača.
 3. Zatim postavite pokazivač miša iznad Pomoć (Help) i odaberite O Google Chromeu (About Google Chrome). 
  Napomena: Također možete upisati chrome://settings/help u adresnu traku i preskočiti prethodne korake.
 4. Zatim pričekajte da se ažuriranje završi i kliknite na taster Ponovo pokreni (Relaunch). Ako postoji dostupno ažuriranje, trebalo bi ga odmah preuzeti, ali neće biti instalirano dok ponovo ne pokrenete pretraživač.

 

Evo kako da provjerite da li postoji ažuriranje za Android uređaje i kako da ga instalirate:

 1. Otvorite Google Play Storea aplikaciju na vašem Androidu. Možete prevući prstom prema gore od sredine početnog ekrana da vidite listu svih aplikacija na vašem Android uređaju.
 2. Zatim dodirnite ikonu svog profila. Ovo možete vidjeti u gornjem desnom uglu ekrana.
 3. Zatim odaberite Upravljanje aplikacijama i uređajima (Manage apps & devices).
 4. Zatim dodirnite Vidi detalje (See details). Ovo ćete vidjeti pod dostupnim ažuriranjima.
 5. Na kraju, dodirnite Ažuriraj pored Google Chrome. Možda ćete morati pomaknuti (skrolovati) dolje da vidite aplikaciju.

(IT mixer)