Maliciozna Android aplikacija koja krade lozinke za Facebook platformu preuzeta je iz Google Play prodavnice oko 100 hiljada puta, a još uvijek je dostupna.

Zlonamjernog softvera je sve više, a uglavnom se fokusiraju na krađu osjetljivih podataka.

Nova maliciozna aplikacija je Craftsart Cartoon Photo Tools, koja korisnicima omogućava da fotografije transformišu u stripove.

Bezbjednosni eksperti su u njoj pronašli trojanca po imenu FaceStealer, koji prikazuje lažni Facebook prozor preko koga se žrtve loguju na aplikaciju i na taj način otkrivaju lozinke i korisnička imena. Ova i slične aplikacije sadrže djeliće malicioznog koda koji bez problema prolaze neprimjećeni kroz Google prodavnicu.

Budući da nudi funkciju koja je zanimljiva i popularna, vrlo brzo privlači pažnju , a korisnicima se preporučuje da vode računa, posebno kada im neka aplikacija traži uvođenje osjetljivih podataka poput biometrijskih informacija – na primjer fotografija lica.

(Nezavisne / Ars Technica)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.