Bezbjednosni stručnjaci upozoravaju na rast lažnih profila na LinkedIn-u

 

Prevaranti su sve aktivniji i na LinkedIn-u na kojem se pojavljuje sve veći broj lažnih profila.

Poslovna društvena mreža LinkedIn popularno je mjesto za traženje poslova, odnosno regrutovanje novih radnika. Umjesto raspisivanja konkursa za posao, dovoljno je na LinkedIn-u potražiti osobe koje zadovoljavaju određene uslove i stupiti s njima u kontakt kako bi pokrenuli komunikaciju o eventualnom zapošljavanju.

S obzirom na to da je takav način regrutovanja postao uobičajen, korisnicima ove mreže nije iznenađenje kada ih kontaktiraju predstavnici kompanija, ali bezbjednosni stručnjaci pozivaju na oprez pri takvoj komunikaciji jer postoji mogućnost da iza profila direktora neke kompanije ili osobe iz odjela ljudskih resursa stoje prevaranti.

Prema izvještaju na stranici KrebsOnSecurity, LinkedIn ima sve većih problema s brojnim lažnim profilima čije slike generiše vještačka inteligencija, a u opisu profila koriste se podaci stvarnih korisnika. Profili su tako dobro napravljeni da nema razloga da se pomisli da je riječ o prijevari.

Prema istrazi koju je proveo Krebs, brojni takvi lažni profili traže izvršnog direktora za bezbjednost u više velikih kompanija s liste Fortune 500 kompanija poput HP-a, ExxonMobile-a, Chevrona i drugih. O istom problemu još su prije pola godine govorili u Google-u kada su upozorili na lažne profile na LinkedInu koji ciljaju korisnike koji traže posao kako bi ih prevarili.

Bezbjednosni stručnjak Brian Krebs razgovarao je s pokretačima nekoliko grupa na LinkedIn-u koji su mu potvrdili da imaju problema s velikom navalom lažnih profila. Iako su na to upozorili LinkedIn, dobili su odgovor kako ti profili ne krše njihova pravila korišćenja pa ih na početku uopće nisu niti brisali.

 

Krađa ličnih podataka

 

Takve prevare često završe krađom povjerljivih ličnih podataka i drugih informacija. Prema nekim informacijama, broj takvih napada na LinkedInu porastao za 232 posto.

Takođe, u nekim slučajevima osobe iza lažnih profila regrutuju ljude kako bi ih nagovorili na investiranje u neke projekte povezane s kriptovalutama. Oni koji pristanu i ulože novac, na kraju ostanu bez njega.

Naravno, većina profila koje vidite na ovoj poslovnoj mreži je stvarna i iza njih stoje prave osobe, ali kao i uvijek kada je u pitanju komunikacija putem interneta s osobama koje ne poznajete, određena doza opreza nije naodmet.

(Tportal)