Developer je namjerno oštetio dvije biblioteke otvorenog koda na GitHubu i registru softvera

 

U pitanju su „faker.js“ i „colors.js“ biblioteke otvorenog koda, od kojih zavisi na hiljade korisnika i aplikacija. To znači da su svi projekti, koji koriste pomenute biblioteke, postali beskorisni.

U međuvremenu, color.js je ažuriran na funkcionalnu verziju, dok je faker.js i dalje pod uticajem pomenute akcije. Problem se može riješiti prelaskom na stariju verziju.

Bleeping Computer je otkrio da je Mark Skvajers, koji je developer za ove biblioteke otvorenog koda, ubacio njihove revizije na GitHub koje dovode do toga da aplikacije neprekidno prikazuju čudna slova i simbole.

Jedna od od akcija, koje revizije pokreću, je ispisivanje tri linije teksta „LIBERTY LIBERTY LIBERTY“, dok je faker.js Readme fajl promijenjen u „Šta se zaista desilo sa Aronom Švarcom?“.

Švarc je prominentni developer, koji je osnovao Creative Commons, RSS i Reddit. Tokom 2011. godine je optužen za krađu dokumenata iz akademske baze JSTOR kako bi ih omogućio javno dostupnim, a potom je 2013. godine izvršio samoubistvo.

Kada su u pitannju reakcije na ovaj potez Skvajersa, postoje dva tabora. Neki podržavaju, dok drugi negoduju i izražavaju nezadovoljstvo.

Skvajersov hrabar potez je svakako skrenuo pažnju na nekoliko tema (moralnih i finansijksih) o razvoju otvorenog softvera, što je vjerovatno bio i cilj njegovih akcija.

Pored toga, vjeruje se da je developer umoran od toga da pruža besplatno svoje usluge i znanje, a da se njegov trud ne vrijednuje.

Veliki broj sajtova, softvera i aplikacija se u velikoj mjeri oslanja na to da developeri otvorenog koda razvijaju bitne alatke i komponente – i sve to besplatno.

(Bleeping Computer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.