Astronomi su nedavno otkrili nevjerovatno sjajan objekt u kosmosu – kvazar sa crnom rupom u svom srcu. Ovaj kvazar se ističe po tome što sija čak 500 biliona puta jače od našeg Sunca, čineći ga možda najsjajnijim objektom u svemiru koji je do sada identifikovan.

Tim naučnika predvođenih Australijom objavio je otkriće u časopisu „Astronomija prirode“. Prema njihovim istraživanjima, crna rupa koja pokreće ovaj kvazar ima masu veću od 17 milijardi puta mase našeg Sunca. Ona je izuzetno velika i impresivna po svojoj sposobnosti da brzo raste, gutajući dnevno ekvivalent Suncu.

Kvazar se opisuje kao disk koji rotira oko crne rupe, sastavljen od svijetlećeg vrtložnog gasa i drugih materijala koji potječu iz zvijezda koje su progutane od strane crne rupe. Cijeli prizor podsjeća na kosmički uragan, stvarajući spektakularan prikaz u svemiru.

„Ovaj kvazar predstavlja najnasilnije mjesto koje poznajemo u univerzumu“, istaknuo je Kristijan Volf, glavni autor istraživanja s Australijskog nacionalnog univerziteta.

Interesantno je napomenuti da je objekt, poznat pod imenom J0529-4351, prvi put primijećen od strane Evropske južne opservatorije tokom istraživanja neba 1980. godine. Međutim, tada se smatralo da je riječ o običnoj zvijezdi, a prava priroda objekta nije bila otkrivena sve do prošle godine. Identifikacija kvazara potvrđena je posmatranjima teleskopa u Australiji i pustinji Atakama u Čileu.

Ovo otkriće pruža dublje razumijevanje o ekstremnim fenomenima u svemiru i pomaže astronomima u istraživanju evolucije crnih rupa i njihovih uticaja na okolnu materiju.