Naučnici sa Univerziteta u Liježu (Belgija) nedavno su otkrili planetu veličine Zemlje i nazvali je Spekulas (Speculoos-3 b), po čuvenom biskvitu koji se služi uz kafu ili čaj.

Spekulas je udaljen više od 50 svjetlosnih godina od Zemlje i spada u takozvane egzoplanete. Ovo je druga planeta otkrivena van Sunčevog sistema na Mliječnom putu, udaljena oko 55 svetlosnih godina od Zemlje. Naučnici smatraju da je to relativno blizu, s obzirom na to da se Mliječni put prostire na oko 100.000 svetlosnih godina.

Spekulas-3 b je po veličini slična Zemlji i obilazi oko veoma hladne i male zvijezde, poznate kao „crveni patuljak“. Planeta obiđe svoju zvijezdu za samo 17 sati.

Naučnici su otkrili da je dio planete uvek okrenut ka zvijezdi, tako da je jedan dio Spekulasa-3 b trajno obasjan svjetlošću, dok je drugi dio u vječitoj tami.

Za razliku od Zemlje, malo je vjerovatno da Spekulas-3 b ima atmosferu, jer je previše blizu svoje zvijezde. Zbog toga je planeta bukvalno bombardovana visokoenergetskim zračenjem, primajući 16 puta više energije nego što Zemlja prima od Sunca. U takvim okolnostima život je praktično nemoguć, ali dalja istraživanja bi trebalo to da potvrde.

Pored toga što planeta nosi ime po biskvitu, njen naziv Speculoos je zapravo skraćenica na engleskom za „Search for Planets Eclipsing Ultracool Stars“. Ovaj projekat je pokrenuo Univerzitet u Liježu 2019. godine, sa ciljem otkrivanja nastanjivih egzoplaneta koje kruže oko najhladnijih i najmanjih uočljivih zvijezda, prenosi „NoviMagazin„.