Šest drevnih „mrtvih“ galaksija koje je otkrio teleskop Hubble napravile su pometnju u naučnim redovima

 

Astronomi su uz pomoć svemirskog teleskopa Hubble i sistema teleskopa ALMA otkrili čak šest drevnih „mrtvih“ galaksija nastalih oko 3 milijarde godina nakon Velikog praska.

„Razlog zašto otkriće šest „mrtvih“ galaksija uzrokuje pometnju u naučnim redovima jeste činjenica da bi u ovom trenutku prosječna galaksija njihove starosti trebala da ima puno vodonika, a ove ga jednostavno nemaju’, objašnjava glavni naučnik u timu – Kate Whitaker.

Tim astronoma galaksije su pronašli zahvaljujući gravitacijskim sočivima, odnosno korišćenjem rojeva galaksija za izvijanje i povećavanje svjetla koje dolazi iz ranog svemira.

Hubble je prepoznao mjesta gdje su nekad nastajale zvijezde, dok je ALMA prepoznao hladnu prašinu (na mjestu vodonika) kako bi prikazao gdje bi zvijezde nastale da je tamo bilo nužnih sastojaka.

mrtve galaksije

Galaksije su se u međuvremenu uspjele proširiti, ali ne putem stvaranja novih zvijezda, već spajanjem sa manjim galaksijama i sakupljanjem gasova.

Ova otkrića su potvrda zajedničkoj moći satelita Hubble i sistema teleskopa ALMA, odnosno Hubble-ovoj aktivnosti decenijama nakon lansiranja.

Sa druge strane, ovakvi prizori podižu brojna pitanja. Zašto je galaksija umrla tako brzo? Šta je uzrokovalo nestanak goriva? Da li se gas zagrijao, bio izbačen ili je bio brzo potrošen? Trebaće mnogo vemena da do tih odgovora dođemo…

(Engadget)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.