Bečko gradsko preduzeće za snabdijevanje energijom „Wien Energie“ je prvo preduzeće u Evropi koje je dobilo četveronožno pojačanje u vidu robota psa

 

Robot-pas je „Energy Dog“, kako ga od milja nazivaju zaposleni, će više puta dnevno da obilaze elektranu Simmering, najveću u Austriji, te lociraju i prijavljuju kvarove.

Robot-pas težak oko 40 kilograma opremljen je brojnim kamerama i senzorima, među kojima i termografskom kamerom, akustičnim i senzorom mirisa. Može obići i provjeriti postrojenje za oko 90 minuta, prepoznati izvore opasnosti poput curenja plina u ranoj fazi i tako značajno povećati bezbjednost zaposlenih.

U rizičnim situacijama zaposleni više ne moraju sami ulaziti u opasno područje, već mogu koristiti robota za sigurno i precizno definisanje kvarova te njihovo rješavanje. Pridonijeće i bezbjednom snabdijevanju električnom energijom za više od 800.000 domaćinstava u Beču.

„Energy Dog uči od ljudi, pruža vrijedne spoznaje, a našim zaposlenima olakšava svakodnevni rad i čini ga bezbjednijim. Na taj način svoje znanje mogu usmjeriti na složene aktivnosti“, objašnjava direktor preduzeća Karl Gruber.

Pametni robot-pas ne laje bez razloga. Već u ranoj fazi prepoznaje odstupanja od normalnog funkcionisanja i po potrebi ih prijavljuje glavnoj kontrolnoj sobi. Od proljeća 2023. robot bi trebalo da radi 24 sata dnevno i provodi potrebne kontrolne obilaske postrojenja. Trenutno prolazi kroz obuku, a znanjem ga hrane stručnjaci iz operativnih pogona postrojenja bečkog preduzeća. Na temelju podataka koje robot prikupi razvijaju se matematički modeli, a umjetna inteligencija uči kako sistemi funkcioniraju u normalnom načinu rada.

Energy Dog nije prva digitalna inovacija u elektrani. Pametne AR naočale pomažu tehničarima u radu pružajući im relevantne podatke u stvarnom vremenu kako bi mogli procijeniti situaciju. Digitalizacija i mjere za postizanje ciljeva energetske tranzicije uveliko mijenjaju zanimanja u energetskom sektoru, a nove tehnologije neće zamijeniti ljude, već će im pomoći u obavljanju posla.

Projekat je finansiran iz sredstava Fonda za inovacije bečkog gradskog koncerna „Wiener Stadtwerke“. U njegovoj implementaciji učestvovale su kompanija „Smart Inspection“ i američka tehnološka kompanija „Boston Dynamics“ koja je razvila model robotskog psa.

(PR)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.