Iz Instagrama kažu da su djeca mlađa od 13 već na Instagramu, a cilj razvoja aplikacije za djecu jeste da im se omogući pristup samo sadržaju koji je prikladan za njihovu starosnu dob

 

Nakon velikog pritiska političara i javnosti, iz Facebook-a su objavili da će pauzirati Instagram za djecu mlađoj od 13 godina.

Voditelj Instagrama Adam Mosseri, potvrdio je još u martu da Facebook radi na verziji Instagrama za djecu mlađu od 13 godina nad kojom će roditelji imati veću kontrolu.

„Djeca sve češće pitaju svoje roditelje mogu li se pridružiti aplikacijama koje im pomažu da budu u toku sa svojim prijateljima. Razvijamo verziju Instagrama u kojoj roditelji imaju kontrolu, slično kao kod aplikacije Messenger Kids“, napisao je tada na Twitteru Mosseri.

Facebook je zbog te vijesti bio na meti brojnih kritika, zbog čega je Mosseri u ponedjeljak objavio na službenom blogu da se razvoj verzije Instagrama za djecu pauzira.

„Iako i dalje smatramo da je potrebno razviti ovu aplikaciju, odlučili smo da pauziramo projekat. To će nam dati vremena za rad s roditeljima, stručnjacima, zakonodavcima i regulatorima, da saslušamo njihove zabrinutosti te da svima pokažemo vrijednost i značajnost ovog projekta namijenjenog mlađim tinejdžerima“, objašnjava Mosseri.

Takođe je najavio da će kompanija da poradi i na novim opcijama i alatima za roditeljski nadzor koje će predstaviti tokom sljedećih mjeseci, a biće namijenjene mladima između 13 i 19 godina.

„Naše pauziranje ne mijenja trenutno stanje. Mlađi od 13 dobijaju telefone, krivo predstavljaju svoju dob i preuzimaju 13+ aplikacije. YouTube i TikTok primijetili su da se to događa pa su napravili verzije za mlađe od 13 godina i mi to isto radimo“, zaključuje Mosseri u objavi na Twitteru.

 

Uticaj Facebook-ovog internog istraživanja

 

Odluka da pauziraju razvoj aplikacije „Instagram za djecu“ je očekivana nakon što je nedavno Wall Street Journal objavio priču o rezultatima Facebook-ova internog istraživanja o negativnom i toksičnom utjecaju Instagrama na mlade, a pogotovo na tinejdžerke.

Pored depresije i nezadovoljstva svojim tijelima, dio je njih je zbog Instagrama počelo da razmišlja i o samoubojstvima.

Iz Facebook-a su odgovorili na taj izvještaj komentarom da njihovi rezultati nisu mjerodavni jer su se u istraživanju fokusirali samo na najnegativnije aspekte Instagrama. Napominju da je u istraživanju učestvovalo samo 40 tinejdžera.

Oni ističu da je istraživanje pokazalo kako Instagram u suštini pomaže brojnim tinejdžerima u teškim trenucima i svim izazovima kojima su izloženi mladi.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.