Tehnološka kompanija iz Pekinga 51World kreirala je virtuelnog klona najvećeg kineskog grada Šangaja, koji je savršeniji od originala

 

Pokrivajući gotovo 4.000 kvadratnih kilometara, uz pomoć Unreal Engine-a i podataka sa satelita, dronova i senzora u stvarnom gradu, napravljen je virtuelni klon Šangaja, odnosno digitalna replika grada koja bi uskoro mogla da sa nevjerovatnom preciznošću simulira događaje iz budućnosti.

Ekstremni uspon tehnologije tokom posljednjih decenija ima veliki uticaj na to kako oblikujemo gradove.

Suočeni sa brojnim izazovima, poput ogromnog rasta stanovništva, klimatskih promjena i pandemije, gradovi se sve više oslanjaju na digitalne tehnologije u cilju napredovanja i rješavanja problema.

Ali „digitalni blizanci“ podižu stvari na drugi nivo.

 

Šangaj i Unreal Engine

 

Programeri su uz pomoć Unreal Engine-a kreirali kompletan virtuelni model najvećeg kineskog grada Šangaja.

„Digitalni blizanac“ je digitalna replika fizičkog entiteta koji međusobno komuniciraju. Ovi modeli su precizni virtuelni prikazi fizičkih dobara koji se kontinuirano ažuriraju i mogu pokriti bilo šta, od jednog malog elementa zgrade do čitavog grada.

To je ono što programeri iz kompanije 51World iz Pekinga uveliko rade sa Šangajem. Tim je uz pomoć Unreal Enginea, kreirao kompletan virtuelni model najvećeg kineskog grada – koji se prostire na površini od preko 3.750 kvadratnih kilometara.

Iako nivo detalja varira u zavisnosti od modela, više od 20 poznatih objekata, uključujući poznate zgrade kao što su Oriental Pearl i Šangajska kula, kreirani su sa posebnom pažnjom.

 

Projekcija stvarnosti

 

Njihova namjera je da ovaj model pretvore u digitalnog blizanca, odnosno u virtuelni odraz živog grada koji se kontinuirano ažurira u realnom vremenu dok prikuplja podatke preko geografskog informativnog sistema (GIS), satelita, dronova i drugih izvora.

To korisniku može da omogući daljinsko upravljanje sistemima zgrade, nadgledanje protoka saobraćaja ili da građanima pokažu kako će se ponašati novi projekat na datoj lokaciji.

Sa digitalnim blizancima, dizajneri mogu predstaviti ideje u živom gradskom okruženju, prije nego što se izgrade. Odluke o, na primer, mjestu postavljanja autobuske stanice do veličine novog stambenog naselja, mogu se donijeti znajući unapred kakvi će efekti uslijediti.

 

Kao u video-igri

 

Da bi se optimizovala efikasnost renderovanja u realnom vremenu, cijela simulacija Šangaja podeljena je na segmente od dva kvadratna kilometra.

Objekti kojima se približavate pojavljuju se detaljnije. Prikazuju se refleksije okoline, sjenke na površinama i kao i realne efekte sijenčenja u skladu sa vremenskim prilikama. Otprilike kao da igrate Fortnite – koji je takođe urađen u Unreal Engineu.

(Gradnja.rs)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.