Aplikacije za slanje poruka (chat aplikacije) nisu ujedno i najbezbjednije, ali neke na tržištu su stvorile imidž kao takve, što im je donijelo popularnost

 

U nastavku teksta predstavićemo vam najbolje i trenutno najbezbjednije chat aplikacije, odnosno one koje nude besplatno E2EE (end-to-end enkripcija), što znači da samo primalac i pošiljalac mogu da vide sadržaj poruke.

 

Signal

Riječ je o najpopularnijoj i najpoznatijoj aplikaciji za slanje privatnih poruka. Jednostavna je, estetski dorađena i nema nikakvih oglasa ili tracker-a. Osim poruka, E2EE se nudi i za pozive, što podrazumijeva i video pozive.

Moguće je čak na Android uređajima podesiti da preko Signala idu SMS i MMS poruke, ali oba korisnika moraju imati Signal. Korisnici iPhone-a ionako ne mogu unaprijed da promijene određenu aplikaciju za primanje SMS poruka pa ovo nije bitno.

 

Telegram

Nudi sve bezbjednosne postavke kao i Signal, ali ima jednu zanimljivu karakteristiku – poruke koje se same brišu. Kao i opciju brisanja poruka koje su poslate, s tim da se brišu i primaocu.

Ali, nedavno je Telegram uveo pretplatnički model u kojem nudi više. To sugerira da korisnici besplatnog dijela aplikacije ipak ponešto gube.

 

WhatsApp

Najpopularnija aplikacija za slanje poruka uopšte, ali nije i najbezbjednija chat aplikacija. Međutim, dosta se poboljšala po tom pitanju s E2EE mogućnostima. Ne zaostaje po pitanju bezbjednosti i privatnosti za konkurencijom, ali ima tu stigmu Mete i Facebook-a uz sebe.

 

Vickr Me

Amazon je matična kompanija ove aplikacije pa ima problem kao i WhatsApp, ali u praksi takođe ne zaostaje u smislu onoga što nudi za bezbjednu i privatnu komunikaciju. Vickr Me je namijenjenaipak nešto profesionalnim korisnicima, drugima će djelovati komplikovano.

 

Wire

Potpuno jednostavna i ogoljena aplikacija, radi kao jednokratni mobilni telefon. Idealna je za one koji dogovaraju poslove putem nje. Osnova joj je da šalje E2EE poruke i prima takve (video)pozive.

 

Viber

Iako nudi sve što i drugi, utisak kvare oglasi, ali i „šarenilo“ u smislu naljepnice, GIF-ova i reakcija. Ali, to je ono što Viber izdvaja od ostalih.

 

Skred Messenger

Poseban je po tome što za prijavu i korišćenje nisu potrebni telefonski broj ili e-mail. Takođe, pozivnice novim korisnicima obavljaju se uz QR kod.

(ICT Businesss)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.