Za vrijeme ovih tropskih vrućina većina nas poseže za regulisanjem temperature u prostoru u kome živimo pomoću klima uređaja. Neispravno korišćenje klime može dovesti do rizika po zdravlje članova domaćinstva ali i znatno uvećanog računa za struju. Svi znamo pravilo 6-7 stepeni niže od vanjske temperature. Ali šta je sa ostalim. Donosimo vam nekoliko savjeta za pravilno podešavanje klima uređaja tokom vrelih ljetnih dana.

 

Izbjebavajte učestalo paljenje-gašenje klime

 

Ukoliko na kratko napuštate stan npr idete do prodavnice, ne gasite klimu. Većina upravo to čini. Međutim, ova uobičajena praksa uštede, zapravo troši više električne energije. Pošto je priikom gašenja i ponovnog startovanja kompresora klima uređaja, potrošnja energije i nekoliko puta veća od režima normalnog rada, ponovljeno aktiviranje će uticati stresno na kompresor, pa osim što povlači više struje, skraćuje radni vijek ovog vitalnog dijela klima uređaja. Zato prije izlaska, povećajte lagano temperaturu za 2-3 stepena Celzijusa i nakon povratka, ponovo je vratite na staru vrijednost.

 

Ventilator kao dodatak

 

Koristite klasične kućne ventilatore za provetravanje prostorije i klima uređaj istovremeno, kako bi postigli maksimalni efekat hlađenja. Klasični kućni ventilatori nisu skupi, ali su od velike pomoći kada treba rashladiti prostoriju u kojoj boravimo. Kada koristite klima uređaj, obavezno uključite i ventilator jer se postiže dodatni efekat hlađenja od 1-2 stepana Celzijusa. Ovim eliminišete potrebu da temperaturu na klima uređaju podesite na najniži nivo, čime se štedi na računu za struju. Posebna korist od upotrebe kućnog električnog ventilatora u ovim situacijama je što ubrzava cirkulaciju vazduha u zatvorenom prostoru i na taj način smanjuje verovatnoću “bolesti klima uređaja”.

 

Režim spavanja

 

Koristite “Sleep mode” jer najviše štedi električnu energiju. Uveče prilikom odlaska na spavanje nemojte isključivati klima uređaj, već ga prebacite u “Sleep mode” u tzv. režim mirovanja jer korišćenjem ove funkcije možete uštediti i do 20% električne energije. Pošto tokom spavanja, ljudsko tijelo emituje manje toplote i manje je osjetljivo na promjenu ambijentalne temperature, aktivacija “Sleep mod-a” će neznatno povećati unutrašnju temperaturu bez značajnijeg uticaja na uslove u prostoriji u kojoj spavamo.

 

Ne pokrivati vanjsku jedinicu

 

Izbegavajte praksu dodatne zaštite vanjske jedinice klima uređaja. Neki korisnici se suviše brinu o tome da će vanjska jedinica nakon učestalog izlaganja suncu i kiši, brže korodirati i propasti, pa na klimu stavljaju svakojake prekrivače kao zaštitu od spoljnih vremenskih uticaja. Istina je da je vanjska jedinica već zaštićena od uticaja korozije, a pokrivanje vanjske jedinice klime samo može da pogorša hlađenje i efikasno oslobađanje toplote, što će vam se obiti o glavu u vidu većeg iznosa računa za struju.

 

Ugao bitan

 

Podešavanje odgovarajućeg ugla izlaza svežeg vazduha iz unutrašnje jedinice klima uređaja, može značajno povećati efikasnost hlađenja prostorije u kojoj boravite. Generalno, hladan vazduh se spušta u niže, a topli diže u više delove prostorije u kojoj boravite. Stoga ukoliko se hladite ljeti, podesite da unutrašnja jedinica duva nagore jer će tako hladan vazduh cirkulisati odozgo prema dole i doći do svih delova prostorije, i tada je efekat hlađenja maksimalan. Na taj način efikasnije koristite utrošenu energiju, pa je i račun za struju manji. Ukoliko vam smeta fiksni ugao pod kojim klima duva, uključite “swing” mod. On će imati sličan efekat.

 

Optimalan nivo temperature, zlatna sredina

 

Podesite optimalni nivo temperature u prostoriji. Kada koristite klima uređaj nije preporučljivo da podesite najnižu vrednost temperature na uređaju. Preporučuje se da za vreme letnjih vrućina bude 26-27 stepeni Celzijusa. Podaci pokazuju da svaki put kada dodatno spustite temperaturu za 1 stepen, potrošnja energije raste od 7-10%, a stvarni efekat je gotovo neprimjetan. Ukoliko je temperatura podešena prenisko, temperaturna razlika može biti prevelika kada napuštate prostoriju što je dodatni rizik po ljudsko zdravlje.

Sa ulaskom u špic ljetne sezone, rastu računi za struju zbog učestale upotrebe klime. Istovremeno vodite računa da vam preti “bolest klime” koja vam narušava zdravlje. Zbog toga kada razmišljate o uštedi struje, potrebno je savladati pravilno podešavanje i upotrebu klima uređaja, kako bi se postigao “režim sreće” u korišćenju klima uređaja. Nadamo se da je ovih par savjeta dobrodošlo u nameri da pametnije koristite vaš klima uređaj.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.