Apple je na Far Out događaju predstavio novu iPhone 14 seriju, AirPods Pro 2 slušalice i nove Apple Watch pametne satove

 

Apple je na današnjem eventu zvanično predstavio čak četiri nova modela – iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max. Kao što možete da vidite, Apple je donio još malo zbrke u nomenklaturu, ali vjerujemo da ćete se brzo priviknuti. Dobro bi bilo napomenuti da je izbačen i mini model.

Najveća prednost novih iPhone-a je funkcionalnost koju sigurno ne bi željeli da je ikada upotrebite, a to je mogućnost komunikacije putem satelita ukoliko se nađete u bilo kakvoj kriznoj situaciji u području bez signala vašeg operatera.

Istina, Huawei je već predstavio sličnu funkcionalnost na modelu Huawei Mate 50, ali u ovom trenutku on je dostupan samo za kinesko tržište.

 

iPhone 14

 

Iz osnovne linije izbačen je mini model, pa će iPhone 14 da dolazi u dvije veličine, iPhone 14 dijagonale ekrana 6,1″ te iPhone 14 Plus sa ekranom od 6,7″. Identičan je izgledom sa iPhone 13, a takve su i specifikacije.

Procesor A15 Bionic, poznat iz modela 13, je tek manje nadograđen, što bi trebalo donekle da poboljša performanse iPhone-a 14 u odnosu na prethodnika. iPhone 14 dolazi u pet boja.

apple iPhone 14

Dolazi sa dvije zadnje kamere kao i do sada. Glavna kamera je od 12 MP, uz f1,5 i brži zatvarač, a trebalo bi da ima poboljšane rezultate u tamnim uslovima. Isto je i kod prednje kamere, koja sada ima autofokus i True Depth opciju. Dodata je i unaprijeđena aktivna stabilizacija videa za akcijske snimke u pokretu.

iPhone 14 će moći da uhvati satelitski signal, što će biti posebno korisno u područjima gdje nema zemaljskog mobilnog signala. Satelitsku uslugu omogućiće nove antene, a softver će korisniku pokazati gdje i kada da usmjeri telefon kako bi uspio da komunicir sa satelitima.

Osnovna cijena iPhone 14 biće 799 dolara. Veća verzija, iPhone 14 Plus koštaće od 899 dolara. Isporuke za manji počinju 16. septembra, a za veći model 7. oktobra.

 

iPhone 14 Pro

 

Napredniji modeli iPhone-a, linija Pro ipak dobija nešto veću nadogradnju. Ostvarile su se ranije najave, pa je notch napokon zamijenjen nešto manjim otvorom u vrhu ekrana. On je ovalnog oblika (poznatoga kao pill), a Apple je odlučio taj oblik iskoristiti i za animaciju notifikacija i drugih aktivnosti.

Tako se „pilula“, ili „Dynamic Island“ kako ga sada zovu, proširuje prema potrebi i prikazuje pozive, manje bitne notifikacije i slično. Isto tako na tom se mjestu pokazuje i obavještenje o muzici koja svira, informacije o aktivnim pozivima i slično.

iPhone 14 Pro

Pro ekran će biti veličina 6,1″ i 6,7″, nudiće osvjetljenost od 1.600 nita, a najviše do 2.000 nita. Ekran će imati i „always on“ opciju, pa će se na njemu stalno moći vidjeti sat, notifikacije i widžeti, a uz smanjenje frekvencije osvježavanja i zatamnjenje ekrana on će u tom načinu rada da troši minimalno struje.

iPhone 14 Pro dolazi s novim čipom, A16 Bionic, koji je izrađen na 4-nanometarskom procesu i sa 16 milijardi tranzistora.

Šest je CPU jezgara, od kojih su dvije optimizovane za performanse a četiri za efikasnost. Neuralni engine ima 16, a GPU 5 jezgara, uz posebni Display Engine koji upravlja frekvencijom osvježavanja ekrana.

Najveća glavna kamera imaće 65% veći senzor od onog kod modela 13 i rezoluciju od 48 MP. Tehnologija stvaranja jednog piksela od njih 4 susjedna omogućiće još bolje snimke u mraku, a kombinacija senzora i sočiva daće opciju zumiranja od 1x, 2x ili 3x, uz već postojeću širokougaonu kameru.

iPhone 14 Pro dolazi u četiri boje, od kojih je nova zagasito ljubičasta.

Cijene za osnovni model iPhone 14 Pro kreću od 999, a za iPhone 14 Pro Max od 1.099 dolara. Najveća opcija biće ona s prostorom za skladoštenje od 1 TB. Narudžbe se otvaraju 9. septembra, a isporuke kreću 16. septembra.

 

AirPods Pro 2

 

Najnoviji dodatak liniji Apple-ovih bežičnih slušalica biće AirPods Pro nove generacije, osnažene novim vlastitim čipom H2 za bolju povezanost i kvalitetniji zvuk.

Obnovljeni su i zvučnički elementi, a podrška za Spatial Audio proširena je mogućnošću personalizacije zvučne slike za svakog korisnika.

AirPods Pro 2

Aktivno poništavanje buke također će biti poboljšano, pa bi novi procesor trebao da omogući njegov dvostruko snažniji učinak, dok će iznenadni skokovi buke visoke glasnoće biti automatski dodatno poništavani.

Na „stabljici“ slušalica bitće ugrađen i kapacitivni dio osjetljiv na dodir, što će im dodati nove mogućnosti kontrole.

Baterija bi trebalo da traje do 30 sati. Nova kutijica AirPodsa Pro dobiće mogućnost geolociranja, kao i zvučnik za lakše pronalaženje i, napokon, opciju bežičnog punjenja. Kad je riječ o izgledu, on je nepromijenjen u odnosu na prvu generaciju.

Cijena AirPodsa Pro 2 biće 249 dolara, narudžbe se otvaraju od 9. septembra, a isporuke stižu 23. septembra.

 

Apple Watch serije 8

 

Cijeli događaj je otvoren najavom nove linije Apple Watch-a serije 8. Zaobljeni dizajn ostao je gotovo nepromijenjen, a ekran se proteže od ivice do ivice, uz tanki okvir – takođe kao i do sada.

Od noviteta, ističe se senzor tjelesne temperature, koji bi trebao biti namijenjen primarno za žensko zdravlje i detaljnije praćenje menstrualnih ciklusa.

Apple Watch serije 8

Dodatak novoj liniji je i sistem prepoznavanja saobraćajne nesreće (mjeri ubrzanja do 256 G), čime sat može automatski da obavijesti hitne službe. Algoritmi za prepoznavanje nesreća trenirani su u stvarnim uslovima, a sistem je aktivan samo u vožnji i obrađuje podatke samo kada uoči nesreću.

Sa nadogradnjom softvera i stariji modeli Apple Watch-a dobiće i način rada za uštedu baterije, kao i podršku za roaming (u slučaju da se spajaju na mobilne mreže). Apple Watch Series 8 dolazi u 4 boje aluminijskog, u 3 boje čeličnog kućišta i u dvije veličine kao i do sada.

Cijene će biti 399 dolara za osnovnu varijantu s GPS-om i 499 dolara za onu sa podrškom za mobilne mreže. Isporuke započinju 16. septembra.

 

Apple Watch Ultra

 

Apple je razvio i napredniju, oklopljenu verziju Apple Watch-a, robusni Apple Watch Ultra za zahtjevne uslove.

Kućište je od ojačanog titanija, a ravni safirni ekran takođe je uklopljen u njega. Dodato je novo narančasto akcijsko dugme, drugi zvučnik, kruna je naglašeno nazubljena, a cijeli sat je prilagođen za rad s rukavicama.

Apple Watch Ultra

Autonomija mu je 36 do 60 sati, a stvoren je za zimu, prašinu, toplotu i hladnoću, terenske, noćne i podvodne uslove.

Robusni Apple Watch Ultra biće dostupan po cijeni od 799 dolara, a isporuke kreću od 23. septembra.

 

Apple Watch SE

 

Najjeftinija varijanta Apple Watch-a dobija manju nadogradnju, sa novim bojama i plastičnim zadnjim poklopcem.

Apple Watch SE

U njemu će biti novi senzori nesreća, padova i slično, uz nadograđeni hardver i veći ekran – pa će biti do 20% brži od prethodnika.

Kad je riječ o cijeni, osnovni model koštaće 249 dolara, a onaj sa podrškom za mobilne mreže 299 dolara.

(IT mixer)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.