Sonda koju je NASA poslala ka Suncu se našoj zvezdi približila više nego bilo šta prije, a najvažnije je to da je taj poduhvat i preživjela

 

Parker solarna sonda je ujedno i prva svemirska letjelica koja je dotakla Sunce, što je velika stvar, budući da je temperatura preko milion stepeni Celzijusove skale.

Sonda je zapravo poživjela dovoljno dugo da obavi neka merenja i podatke pošalje na Zemlju, a u tome je najveću ulogu odigralo nešto što se zove Solar Probe Cup.

U pitanju je dio opreme koji se nalazi izvan toplotnog štita i služi za hvatanje sunčeve plazme. Tokom zadatka se naravno usijala (došla do temperature vulkanske lave).

Iako se radi o visokoj temperaturi, to je tek djelić temperature okruženja, a zahvaljujući materijalu i dizajnu na kojem se radilo godina.

Zadatak kapsule je da prikupi podatke o tome kako funkcioniše spoljašnja atmosfera Sunca (corona), a koji mogu da pomognu u predviđanju prilika u svemiru, te razumijevanju solarnih vetrova i drugih pojava koje utiču na Zemlju.

Očekuje se da se sonda još više približi površini Sunca.

(Mashable)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.