iPhone 12 nije oduševio kad je u pitanju vijek trajanja baterije, a rezultati na testovima pokazuju da bi mogao biti problem u kapacitetu baterije i vrsti mreže

 

Neki od najvećih svjetskih tehnoloških stručnjaka imali su priliku da isprobaju iPhone 12 i iPhone 12 Pro i recenzije su uglavnom pozitivne, ali niko nije bio baš zadovoljan kada je u pitanju vijek trajanja baterije.

Još uvijek nismo vidjeli utiske „iz prve ruke“ za iPhone 12 Pro Max, koji bi trebalo da ima najduži vijek trajanja baterije od svih novih modela. Međutim, prema sertifikaciji koje je objavila kineska TENAA, čini se da će imati bateriju kapaciteta 3.687mAh.

Ovo je znatno manje od iPhone 11 Pro Max modela (tu je baterija od 3.969 mAh). Istina, nije sve u kapacitetu, i vrlo je moguće da je Apple napravio optimizacije kako bi baterija trajala duže, sa manjim kapacitetom.

 

4G i 5G mreža

 

Još jedna stvar koja bi mogla da utiče na kratak život baterije je razlika između 4G i 5G mreže.

Tako portal Tom’s Guide izvještava da su oba modela, iPhone 12 i iPhone 12 Pro, bila kod njih na testu. Na oba telefona je isprobano surfovanje internetom pri osvjetljenosti od 150 nita i otvarana je nova internet-stranica svakih 30 sekundi.

Na 5G mreži, baterija iPhone 12 modela trajala je 8 sati i 25 minuta (08:25:00), dok je kod iPhone 12 Pro vrijeme trajanja baterije bilo 09:06:00. Koristeći 4G mrežu, iPhone 12 je „izdržao“ 10:23:00, a iPhone 12 Pro 11:24:00.

Ovi rezultati govore nam da je, kod i ovako krhke baterije, vrijeme provedeno na 5G mreži smanjilo njeno trajanje za oko 20%.

Međutim, zato je Apple razvio Smart Data Mode. Ova funkcija inteligentno prebacuje između LTE i 5G, zavisno o tome treba li uređaju dodatna brzina ili ne.

Na primjer, ako jednostavno strimujete muziku preko Spotify-a s isključenim ekranom, vaš iPhone 12 ostaće na 4G radi uštede energije. Ali čim započnete aktivno da pregledavate mrežu ili pokušate FaceTime HD poziv, 5G će započeti s punim djelovanjem.

Pametni način rada podataka je potpuno opcionalan; ako radije želite da 5G uvijek radi, to možete promjeniti u postavkama telefona.

Zvanično, nikada nećemo vidjeti stvarni kapacitet baterije jer Apple jednostavno ne dijeli te podatke. Tačne podatke saznaćemo kada neko dobije uređaje pa ih rastavi, što obično bude odmah nakon što su pušteni u prodaju.

(IT mixer)

https://www.youtube.com/watch?v=cnXapYkboRQ

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.