Programer iz Novog Sada Ivan Kršev pokušao je da udahne život i oboji crno-bijele fotografije slavnog pronalazača Nikole Tesle

 

Nekoliko nedjelja, a, kako sam kaže, možda i mjeseci, proveo je pokušavajući da oboji crno-bijele fotografije Nikole Tesle. Koristio je sve alate koje internet nudi. Na kraju je retuširanje fotografija morao da odradi ručno.

Na Božić, na 78. godišnjicu Tesline smrti, Kršev je na svom fejsbuk profilu okačio stare fotografije Nikole Tesle u boji.

-Nisam očekivao da će ljudima post biti previše zanimljiv, ali očigledno je da je Tesla uvijek tema. I to sa razlogom – napisao je Kršev u postu, naglasivši da je naš naučnik bio čovjek od stila.

fotografija Nikole Tesle
Foto: Privatna arhiva/Ivan Kršev

Kršev je oživio najpoznatije Tesline fotografije, a najteže mu je bilo da oboji brkove, odredi boju odijela i kravata, naslika sjaj zjenica, zato što na starim fotografijama najprije blijede detalji.

Dvoumio se i oko očiju, jer se u literaturi ne pominje mnogo boja. Kršev je samo naišao na podatak da je Tesla izjavio da ima svijetle oči koje su što je više koristio mozak postajale svjetlije. Kršev je došao i do zanimljivog saznanja, koje je, takođe, podijelio sa fejsbuk prijateljima:

– Svuda se vodi da na poznatoj fotografiji Tesla čita knjigu Ruđera Boškovića „Teorija prirodne filozofije“, ali nikako mi se nije uklapalo to što postoji u dokumentaciji sa onim što sam vidio. Naročito mi je bolo oči to što se u donjem redu jasno vidi „VOL. I. I“. Krenuo sam da istražujem i na jednom mjestu sam našao da Tesla ipak čita Maksvelovo djelo i istraživanjem dođem da se samo na jednom mjestu pominje da Tesla ipak čita Maksvelove „Naučne radove“ (Scientific Papers).

Četrdesetsedmogodišnji programer iz Novog Sada na svom profilu je najavio da je sljedeći na njegovoj listi nobelovac Ivo Andrić.

(Novosti)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.