Što se tiče aplikacija, korisnici imaju one koje preferiraju. Kao što se tiče internet preglednika (browser), neki radije koriste Chrome, drugi preferiraju Edge, dok su neki navikli na Firefox, i tako dalje, i većinom svi imamo izbor. Međutim, čini se da u Windows 11 sistemu Microsoft korisnicima čini mnogo komplikovanijim i problematičnijim postavljanje default browser-a.

Evo kako to funkcioniše: kada prvi put pokrenete internet browser, od vas će se zatražiti šta želite učiniti i imate mogućnost kliknuti na „Uvijek koristi ovu aplikaciju / Always use this app“ da biste je postavili kao zadanu/default. Ovo je ponašanje slično Windows 10 sistemu, ali ako ste iz nekog razloga zaboravili označiti taj okvir, više nećete vidjeti taj upit.

Umjesto toga, sada ćete morati zaroniti u postavke Windows 11 sistema da biste izvršili promjenu, pa čak i tada ćete morati izvršiti više promjena u načinu rukovanja vrstama datoteka HTML, HTM, PDF, HTTP, XHTML itd. To znači da će korisnici morati proći više koraka kako bi postavili svoj zadani preglednik, pa iako je još uvijek moguće promijeniti zadanu postavku, dodatni koraci mogu odbiti mnoge korisnike ili možda ne znaju da moraju promijeniti sve.

Mnogi Microsoftovi konkurenti, poput onih iz Mozille, Opere i Googlea, od tada su se izjasnili protiv ovih promjena. S obzirom na to, nismo sigurni je li to zato što je Windows 11 još uvijek u beta verziji i da će se stvari promijeniti prije konačnog izdanja, ili je to put kojim će ići Microsoft.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.