Obećavajući spoj elegancije i energetske efikasnosti, Lenovo Yoga Slim 7 14,5″ sa Snapdragon X Elite pravi talase uoči svog zvaničnog debija. Slike koje je podijelio X korisnik WalkingCat prikazuju tanak dizajn i nagoveštavaju rad bez ventilatora, u skladu sa očekivanjima od uređaj koji nosi Snapdragon X Elite čipset.

Dok su detaljnije specifikacije ostale u tajnosti, procurjeli vizuelni prikazi nude sveobuhvatan pogled na laptop, posebno bez vidljivih otvora za ventilaciju. Zajedno sa snagom Snapdragon X Elite, ovo sugeriše potencijalni sistem hlađenja bez ventilatora, obećavajući tihe, ali efikasne performanse.

Lenovo Yoga Slim 7 14 2024 Snapdragon X Elite

Ključni elementi uključuju ekran od 14,5″ koji podsjeća na svog prethodnika, Yoga Slim 7 14. Detalji o kapacitetu baterije i izdržljivosti tek treba da isplivaju na površinu. Međutim, Qualcommove hrabre tvrdnje u pogledu efikasnosti, hvaleći se performansama koje su uporedive sa Intelovim procesorima 13. generacije, a troše znatno manje snaga, izaziva radoznalost o trajanju baterije uređaja.

Zanimljivo je uključivanje Microsoft Copilot u neke od procurelih slika. Da bi dobio Microsoftov certifikat kao „AI PC“, uređaj mora ispuniti stroge zahtjeve, uključujući 16 GB RAM-a i 40 TOPS procesorske snage. Sa svojim Hexagon NPU-om koji isporučuje 45 TOPS, Snapdragon X Elite izgleda dobro opremljen da osigura ovu certifikaciju, obećavajući poboljšane AI mogućnosti.

Lenovo Yoga Slim 7 14 2024 Snapdragon X Elite
Lenovo Yoga Slim 7 14 2024 Snapdragon X Elite

U eri u kojoj vještina AI služi kao razlikovni faktor, lokalne mogućnosti obrade koje nudi moćni NPU spremne su da poboljšaju korisničko iskustvo. Ovaj naglasak na lokalnoj AI obradi odražava strateški korak ka minimiziranju oslanjanja na rješenja zasnovana na cloud-u.

Osim Lenovo-a, šaputanja sugerišu da se Samsung takođe sprema da predstavi svoj sopstveni laptop sa Snapdragon X Elite pogonom, potencijalno nazvan Samsung Galaxy Book4 Edge. Uz to, industrijski giganti poput Microsofta spremni su da uvedu Surface tablete i laptopove sa Snapdragonom, signalizirajući pomak ka iskorištavanju prednosti efikasnosti i performansi koje nudi Qualcommov najnoviji čipset.