Kineski naučnici razvili su ultramoćnu vrstu kamere koja može da identifikuje i prate jednu osobu u gomili od nekoliko desetina hiljada ljudi.

Kameru od 500 megapiksela razvili su naučnici sa Sveučilišta Fudan u saradnji s Optičkim institutom Čangčun iz Kineske akademije nauke.

Pročitajte još: Robot policajac patrolira javnim parkom u Kaliforniji

Riječ je o kameri čija rezolucija sadrži petorostruko više detalja od ljudskog oka, iako je po visini rezolucije nadmašuje kamera od 570 megapiksela iz jedne čileanske opservatorije koja se korisi za posmatranje udaljenih galaksija.

Kamera koju su izumjeli kineski naučnici koristiće se u svrhu video-nadzora, a kineski državni mediji su je već pohvalili zbog aplikacija kojima će se služiti kineska vojska i sigurnosne institucije, prenosi SEEbiz.

Tehnologija prepoznavanja lica u kombinaciji s praćenjem pojedinaca u stvarnom vremenu na taj način doprinosi nadzornoj mreži kojom Kina bilježi podatke o svim svojim građanima.

Procjenjuje se da Kina trenutno ima 170 miliona nadzornih kamera, odnosno jednu na svakih 12 ljudi, što njenu tehnologiju nadzornog hardvera i softvera čini jednom od najrazvijenijih na svijetu.

U svrhu praćenja svojih građana Kina je prošle godine razvila tehnologiju prepoznavanja hoda koja može da indetifikuje pojedinca na udaljenosti od 50 metara samo posmatranjem pokreta tijela.

Program „ptice špijunke“, s druge strane, koristi se jatima robotskih ptica s kamerama koje iz vazduhe snimaju ljude. Insititucije za ljudska prava kritikovale su nadzornu tehnologiju koju kineska država primjenjuje na svojim građanima, navodeći pritom da je riječ o teškom kršenju ljudskih sloboda.

„Rangiranje građana s obzirom na njihovo ponašanje, od toga šta kupuju u prodavnicima, do toga šta pišu na internetu, predstavlja vještački način stvaranja društva u kome ne postoje problemi. Nisko rangirani ljudi se na taj način suočavaju sa poteškoćama u svim aspektima života, od zaposlenja do školovanja svoje dece“, izjavila je Maja Vang iz „Hjuman rajts voč“