Američki Qualcomm je predstavio Snapdragon 8+ Gen1, osvježenu verziju svog trenutnog vodećeg čipseta, a sa njim i Snapdragon 7 Gen1, koji obećava igračke performanse po boljoj cijeni

 

Nakon niza spekulacija i glasina, i najave zvaničnog događaja, Qualcomm je javnosti predstavio svoj najmoćniji procesor – Snapdragon 8+ Gen1.

Ovo nije potpuno nova generacija, već poboljšana verzija sada već dobro poznatog Snapdragona 8 Gen1, koji je, prema riječima ljudi iz kompanije Qualcomm, 10% brži i ima 30% veću energetsku efikasnost.

Tako iz Qualcomm-a obećavaju sat vremena više igranja, 80 minuta video strimovanja, sat više surfovanja na društvenim mrežama, ali čak 17 sati više slušanja muzike sa jednim punjenjem.

Najmoćnije jezgro, Cortex-X2, sada kuca na 3,2 GHz, a tu su i Gold jezgra na 2,75 GHz i Silver 2,0. GPU je takođe dobio podsticaj, u vidu povećanja takta od 10%, dok je AI komponenta 20% efikasnija.

Ukupan benchmark novog čipseta trebalo bi da bude oko 15% veći od prethodnika, što uključuje bolje iskorišćenje kapaciteta baterije.

Snapdragon 8+ Gen1 proizvodiće poznati tajvanski TSMC u 4nm procesu, a prvi modeli pametnih telefona u koje će biti ugrađen mogu se očekivati u drugoj polovini ove godine.

 

Snapdragon 7 Gen1

 

Predstavljen je i Snapdragon 7 Gen1, koji ima za cilj da ponudi igračke performanse u mid-range segmentu.

To je čipset zasnovan na 4nm arhitekturi, a u poređenju sa direktnim prethodnikom Snapdragon 778G, donosi 20% bržu grafiku i 30% bolje AI performanse.

Novi Snapdragon dobija X62 za još bržu internet konekciju do 4,4 Gbps i Bluetooth 5.3 audio.

Podržava FHD+ ekrane do 144Hz osvježavanja i QHD+ ekrane standardnog osvježavanje od 60Hz, ali i kamere do 200MP

(IT mixer)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.