Prošle sedmice, Qualcomm je tiho predstavio Snapdragon 6s Gen 3 čipset, što je izazvalo sumnje zbog njegove zapanjujuće sličnosti sa Snapdragon 695 iz 2021. godine.

Naše sumnje su potvrđene kada je Qualcomm rekao Android Authorityju da je „Snapdragon 6s Gen 3 poboljšana verzija Snapdragon 695, sa unaprijeđenim CPU, GPU i AI performansama.“ Zanemarujući malu grešku u njihovoj izjavi, ovo znači da je, pored povećanja brzine procesora koje smo već spomenuli u našem prethodnom članku, Qualcomm takođe unaprijedio GPU i AI sposobnosti, iako nisu pružili specifične detalje o ovim poboljšanjima.

Iako su poboljšanja performansi dobrodošla, preimenovanje trogodišnjeg čipseta pod novim imenom može dodatno zbuniti korisnike, uz već složenu shemu imenovanja koju Qualcomm koristi.

Evo korisnog savjeta koji se za sada pokazuje tačnim: verzija sa „s“ je najslabija, zatim dolazi standardni broj čipa, a „+“ verzija je najjača. Ova smjernica možda neće trajati zauvijek, ali za sada je korisna za razumijevanje Qualcommove ponude. Dakle, kada vidite uređaj sa Snapdragon 6s Gen 3, zapamtite da je to u suštini poboljšani Snapdragon 695.

(IT mixer / GSMarena)