Qualcomm je upravo najavio svoju novu Wi-Fi 7 Networking Pro Series 3 platformu za sljedeće generacije vrhunskih rutera i pristupnih tačaka.

Ova platforma zahtijeva izuzetno visok maksimalni bandwith (33 Gbps sa 16 tokova i 4 opsega) i latenciju, iako još nismo vidjeli stvarne brojeve latencije. Pojedinačne veze između uređaja mogu čak dostići 5-10 Gbps na internoj mreži, što je daleko više od mnogih žičanih veza.

Qualcomm Wi-Fi 7 Pro Series 3
Qualcomm Wi-Fi 7 Pro Series 3

Qualcommov Multi-Link operation (MLO) istovremeno omogućava sva tri opsega (2,4, 5 i 6 Ghz) za prenos podataka. Ruter je dovoljno pametan da se dinamički prilagođava promjenljivim mrežnim uslovima i optimalno usmjerava pakete na različitim opsezima.

Kako bi pokrio širok spektar slučajeva upotrebe, od poslovnih do kućnih entuzijasta, Qualcomm omogućava skaliranje broja podržanih streamova i opsega. Povećanje broja streamova najbolje je ako imate više klijenata povezanih istovremeno.

 

Za profesionalce ali i za kućne korisnike

 

 

Veći broj dostupnih opsega je koristan za izbjegavanje radio zagušenja i pomaže u poboljšanju pokrivenosti jer različiti opsezi različito prodiru u materijale. Čak i kućni entuzijasti bi bili oduševljeni početnim nivoom 6-stream + Tri-band koji ova serija nudi.

Sada su šanse da će mrežni klijenti kao što su laptopi i telefoni u početku zaostajati za ovim novim ruterima. Međutim, još uvijek postoje trenutne prednosti jer Wi-Fi mesh mreže koriste ovu novu tehnologiju u komunikacijama među čvorovima.

Qualcomm Wi-Fi 7 Pro Series 3

Takođe, ova platforma je mnogo efikasnija u upravljanju radio zagušenjima i smetnjama od svog prethodnika. Ovo bi trebalo dovesti do boljeg prosječnog mrežnog iskustva, čak i bez nadogradnje vaših mobilnih uređaja.

Budući da Wi-Fi infrastruktura obično ostaje dugo vremena nakon što je instalirana, trebalo bi tražiti najbolju tehnologiju koju si možete priuštiti. Nema sumnje da mnogi ljudi još uvijek koriste ruter od 54 Mbps i bili bi šokirani poboljšanjima ako bi nadogradili na noviji osnovni Wi-Fi standard.

Za profesionalce, ovaj nivo Wi-Fi performansi i funkcionalnosti je laka opcija jer bi stalni porast produktivnosti za zaposlene trebao lako nadoknaditi početne troškove, posebno u okruženju s velikim brojem podataka (kreativno, radne stanice, prenos velikih datoteka).

Wi-Fi je doživio velika ažuriranja u posljednjih nekoliko godina, uključujući mesh-wifi revoluciju, a tempo napretka ostaje impresivan. To može malo otežati preuzimanje kada zamijenite ruter, ali nećete požaliti. U ovom trenutku, Qualcomm „uzorkuje“ platformu svojim OEM kupcima, tako da će trebati oko godinu dana prije nego što proizvodi dođu na police. Do tada će vrhunski telefoni biti spremni.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.