Recall koristi AI funkcije „za snimanje slika vašeg aktivnog ekrana svakih nekoliko sekundi.“

 

Microsoft je predstavio novu AI opciju „Recall“ za Windows, koja će Windows 11 korisnicima omogućiti da pretražuju ranije aktivnosti na računaru.

Recall snima sve što neko radi na računaru, uključujući aktivnosti na aplikacijama, video sastanke, posjete web sajtovima, te sve drugo što vam padne na pamet.

Iako iz kompanije tvrde da enkripcija štiti te informacije, bezbjednosti eksperti su zabrinuti kada je sigurnost Windows korisnika u pitanju.

Uprkos zabrinutosti za privatnost, Microsoft kaže da indeks opoziva ostaje lokalni i privatan na uređaju, šifrovan na način koji je povezan sa nalogom određenog korisnika.

„Recall sreenshot-ovi su povezani samo sa određenim korisničkim profilom i Recall ih ne dijeli s drugim korisnicima, ne čini ih dostupnim za Microsoft za pregled ili ih koristi za ciljanje reklama. Snimci ekrana su dostupni samo osobi čiji je profil korišćen za prijavu na uređaj“, kaže Microsoft.

Ovakve opcije jesu korisne, jer često zaboravimo informacije koje su nam preko potrebne.

Recall koristi Copilot Plus PC kapacitete da pravi skrinšotove aktivnog ekrana na svakih nekoliko sekundi. Istina – zvuči strašno. Skrinšotovi se doduše odmah enkriptuju i skladište na hard-disku uređaja, dakle lokalno. Recall se posle koristi za pretraživanje.

Korisnici mogu pauzirati, zaustaviti ili izbrisati snimljeni sadržaj i mogu isključiti određene aplikacije ili web stranice. Recall neće praviti snimke InPrivate sesija pregledanja weba u Microsoft Edge ili sadržaju zaštićenom DRM-om. Međutim, Recall neće aktivno sakriti osjetljive informacije kao što su lozinke i brojevi finansijskih računa koji se pojavljuju na ekranu.

Sličnu opciju je imao i Windows 10 (Timeline), ali je ugašena 2021. godine. Recall liči i na aplikaciju Rewind koja Mac korisnicima omogućava slične stvari.

Najveća razlika je što će oni koji žele Recall opciju morati da kupe neki od novih Copilot Plus računara sa Snapdragon X Elite čipovima. Potrebno je i dovoljno prostora za skladištenje (za skrinšotove koji se naprave u toku tri meseca potrebno je oko 25GB).