Adobe je predstavio trećeg člana svoje Firefly porodice generativnih AI tehnologija – „recolor vectors“ alat za brzo isprobavanje različitih šema boja za ilustracije

 

Ovaj alat, koji se naziva „recolor vectors“ (vektori za ponovno bojenje), je najnoviji dodatak Firefly-ovoj impresivnoj liniji generativnih AI alata koji su dizajnirani da pomognu kako kreativnim profesionalcima tako i amaterima.

Na sastanku uživo, Pol Trani je demonstrirao kako alatka funkcioniše. On je postavio vektorsku grafičku datoteku, kao što je logo, ilustracija ili mandala, u alatku i Firefly je napravio kvartet ilustracija, svaka sa novom i, idealno, prijatnom kombinacijom boja.

„Firefly me uvodi u carstvo boja koje volim“, rekao je Trani, „onda mogu da ga podesim odatle.“ To je takva muka u Illustratoru da pokušam da sve ovo ponovo obojim.”

Prelazak Adobe-a na generativnu AI tehnologiju je važan, jer je kompanija najveći dobavljač softvera koji pomaže kreativnim profesionalcima i amaterima. Adobe je pokrenuo svoj Firefly projekat ranije u martu, ali pristup beta proizvodima je dostupan samo onima koji se prijave na listi čekanja. Prva dva alata omogućavaju korisnicima da tekstualni upit pretvore u sliku i stiliziraju tekst na bogate nove načine. Sada sa dodatkom „recolor vectors“, projekat je postao još moćniji.

 

Sprega sa Adobe Illustratorom

 

Alat „recolor vectors“ radi u sprezi sa softverom Adobe Illustrator i uključenim alatom za ponovno bojenje umetničkih dela. Omogućava korisnicima da vode alatku za prebojavanje vektora sa uzorcima slika kao što su taksiji, galaksije, leptiri i neonska svetla koja već imaju boje koje vole.

Pored pružanja moćne alatke, Adobe se takođe potrudio da osigura da je alat pravno ispravan. Ovo uključuje obuku AI tehnologije na Adobe-ovoj biblioteci slika i drugom licenciranom ili javnom materijalu, kao i otkrivanje potencijalno problematičnih tema kao što su seks i nasilje.

Očekuje se da će alat biti dostupan svim beta učesnicima u narednih nekoliko nedjelja. Adobe dodaje desetine hiljada Firefly beta testera svakog dana, a uskoro će svi koji su se prijavili na listi čekanja imati pristup.

Adobe-ov Firefly projekat je veliki korak napred u generativnoj AI tehnologiji i kreativnim alatima za profesionalce i amatere. Sa svojim nedavno izdatim alatom „recolor vectors“, Adobe olakšava i brže isprobava šeme boja za ilustracije, logotipe i drugu vektorsku grafiku. Štaviše, projekat se gradi uzimajući u obzir pravne aspekte, osiguravajući da korisnici neće biti izloženi bilo kakvim problemima sa autorskim pravima. Pošto je konačna lista čekanja prihvaćena u narednih nekoliko nedjelja, puna moć Firefly će uskoro biti dostupna svima.

(IT mixer)