Usred australskog istraživačkog pejzaža, pojavio se izuzetan napredak koji bi mogao samo da transformiše budućnost električnih vozila i pametnih telefona. Litijum-sumporna (Li-S) baterija, razvijena na Univerzitetu Monash u Melburnu, postala je tema za razgovor, obećavajući promjenu u igri sa svojim revolucionarnim dizajnom.

U poređenju sa konvencionalnim litijum-jonskim baterijama, novo predstavljena Li-S baterija ima zapanjujućih pet puta veći energetski kapacitet uz upola manju cijenu. Ključ ove inovacije leži u strateškom smanjenju upotrebe litijuma, zajedno sa značajnim povećanjem životnog vijeka baterije. U pokušaju da ublaži tehničke probleme koji su mučili tradicionalne Li-S baterije, Monash tim je predstavio vrhunsku „nanoporoznu litijumsku folijsku anodu obloženu polimerom“. Ova elegantna modifikacija ne samo da obezbeđuje ekonomičnost, već i pojačava mogućnosti skladištenja energije.

Revolucionarna litijum-sumporna baterija koja donosi do pet puta veći kapacitet

Tradicionalno, Li-S baterije su se susrele sa izazovima koji su proizašli iz neželjenih hemijskih interakcija, što je dovelo do stvaranja dendrita, što je na kraju ugrozilo integritet i dugovečnost baterije. U ekstremnim slučajevima, ove baterije bi pokleknule nakon samo 50 ciklusa, povremeno bi podlegle dramatičnim kratkim spojevima koji bi zapalili elektrolit. Međutim, istraživači iz Monasha, predvođeni posvećenim doktorandom Declanom McNamarom, uspješno su osmislili rješenje za ova dugotrajna pitanja.

Njihov ultra-tanak polimerni premaz, opremljen minijaturnim nanoporama, služi kao zaštita dvostruke namjene, omogućavajući neometan protok litijum jona dok ometa štetne hemikalije. McNamara objašnjava da ova inovacija ne samo da sprečava gubitak energije, već i olakšava stvaranje visoko efikasnih Li-S baterija.

Profesor Mainak Majumder naglašava da studija predstavlja revolucionarni pristup zaštiti Li-metala od brzog propadanja, što je uporni izazov za Li-S baterije.

Profesor Matthew Hill dodaje da ove baterije imaju ogromno obećanje za tržište koje se brzo razvija i traži napredna energetska rješenja, posebno s rastućom potražnjom za električnim vozilima, avionima i elektronskim uređajima.

Iako litijum-sumporna baterija trenutno privlači pažnju, od ključnog je značaja priznati širok spektar kandidata u industriji baterija, uključujući cink-jonske, natrijum-jonske i gvožđe-vazdušne tehnologije, koji su spremni da izazovu dominaciju litijum-jonskih baterija.

Prije nekoliko dana smo pisali i o solid-state baterijama Njemačkog startupa HBP, pa ukoliko vas ovo polje interesuje preporučujemo da pogledate  i ovaj članak.

(IT mixer)