Istraživanje European Data Journalism Network-a pokazalo je da algoritmi Instagrama pred korisnike stavljaju razmjerno više objava koje prikazuju razgolićene autore nego što ih se zapravo objavljuje

 

Istraživanje mreže nezavisnih novinara European Data Journalism Network pokazalo je ono što su možda mnogi korisnici Instagrama primijetili, ali nikada nisu mogli da dokažu. Radi se o tome da će se u „feedu“ češće prikazivati fotografije na kojima su ljudi s manje odjeće na sebi. Algoritmi koje Instagram koristi za odabir koje sadržaje prikazati više, a koje manje puta, svakako je u bliskoj vezi s preferencijama samih korisnika.

Ovo je istraživanje pokazalo i da će bez korisničkog ulaza Instagram novim korisnicima servirati razmjerno više golotinje nego bi to trebalo da bude.

Istraživači su za potrebe ove studije iskoristili 26 volontera i instalisali im dodatak koji prati prikazivanje objava na Instagramu. Dali su im zadatak da prate 37 profesionalnih influensera (23 žene i 14 muškaraca). Bilježili su kakve objave se češće prikazuju na „feedu“. Rezultati eksperimenta pokazali su da je pretpostavka bila istinita – prikazano je bilo u postotku više golišavih objava nego su ih praćeni autori objavili.

 

Manje odjeće, veći domet

 

U više od 2.400 fotografija koje su praćeni influenseri u testnom razdoblju objavili, njih 21% bilo je označeno kao „golotinja“.

Očekivalo se da će ih otprilike toliko biti i prikazano pratiocima tih profila. Međutim, na kraju je ovakvih fotografija u prikazu bilo i do 30%. Razgolićena ženska tijela imala su 54% veće šanse da ih vidi više korisnika. Kod muškaraca ta šansa bila je 28% veća. Za poređenje, fotografije hrane ili pejsaža pojavljivale su se pred korisnicima 60% rjeđe nego što je bilo očekivano.

Kao najvjerojatnije objašnjenje za ovu pojavu nameće se činjenica da Facebook i Instagram koriste napredne algoritme koji procjenjuju koliko će koja objava izazvati reakcija u vidu lajkova i komentara. Zato se takvim sadržajima daje prioritet.

Algoritmi u obzir uzimaju prošla ponašanja miliona korisnika. Oni izgleda očigledno preferiraju golotinju. Tako dolazimo do povratne petlje u kojoj se pojačavaju one pojave koje se češće javljaju, i tako u krug.

Iz Facebooka, vlasnika Instagrama, negiraju da analiziraju sadržaj fotografija i daju prioritet golotinji, ali ponavljaju da se korisnicima prikazuju sadržaji za koje se procijeni da će im biti zanimljiviji.

Istraživači i sami ističu da je potrebno opsežnije istraživanje da bi se mogli donijeti konkretniji zaključci. Zato su svoj softver za analizu pustili u javnost. Želite li i sami pomoći u ovom istraživanju, pozvani ste na ovoj adresi preuzeti dodatak za svoj internet pregledač i tako učestvujete u „razotkrivanju tajni Instagramovih algoritama“.

(europeandatajournalism.com)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.