Povezivanje dronova sa neurointerfejsom omogućava pilotima upravljanje mislima

 

Ruska Nacionalna tehnološka inicijativa (NTI) objavila je da su naučnici iz kompanije „Neurobotiks“ uspešno povezali dron sa neurointerfejsom, što sada omogućava pilotima da koriste svoje misli kako bi upravljali dronovima.

Projekat je postignut pomoću drona „Pionir mini“, proizvedenog u kompaniji „Geoskan“, koji je integrisan sa neurointerfejsom pod nazivom „Neuro play“. Ova tehnologija omogućava pilotima da šalju signale dronu pomoću misli koje se prepoznaju kao impulsi od strane neurointerfejsa.

Kako se navodi u saopštenju, ova inovacija ima širok spektar primena. Ona će biti ključna u bespilotnim letjelicama koje koriste interfejs mozak-kompjuter u takmičenjima. Takođe, ovakva tehnologija će biti korisna u rehabilitaciji, posebno u inkluzivnim takmičenjima, omogućavajući osobama sa različitim zdravstvenim stanjima da se takmiče na jednak način.

Vladimir Konišev, generalni direktor kompanije „Neurobotiks“, istakao je značaj ovog tehnološkog napretka. Po njegovim rečima, upravljanje dronovima putem misli postaje osnova za mnoge projekte u oblasti STEM-obrazovanja (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Ovi projekti zahtevaju integraciju znanja iz različitih oblasti, uključujući neurotehnologiju, mehatroniku, aerodinamiku i programiranje, čime se otvaraju brojne mogućnosti za dalji razvoj tehnologije, posebno u igricama.

Dodatno, Konišev je naglasio da ovakva tehnologija ne samo da poboljšava koncentraciju i pažnju pilota, već im pomaže da bolje kontrolišu stres i emocije, što je ključno za izvođenje složenih operacija. Ovo je posebno važno u pripremi operatera za važne procese.

Aleksej Jurecki, generalni direktor kompanije „Geoskan“, dopunio je informaciju istakavši da integracija neurointerfejsa sa dronovima takođe pruža mogućnosti u rehabilitaciji, omogućavajući osobama sa ograničenim zdravstvenim mogućnostima da se aktivno uključe u inkluzivnim takmičenjima.

Očekuje se da će ova inovativna tehnologija imati značajan uticaj na industriju bespilotnih letjelica i doprinijeti daljem razvoju tehnologije upravljanja pomoću misli.