Rusija i Kina pregovaraju na nivou radnih grupa o mogućnosti da naprave zajedničku bazu na Mjesecu, izjavio je za Sputnjik izvor iz svemirske raketne industrije.

„Zajednički napori na stvaranju lunarne baze su jedna od razmatranih mogućnost saradnje. Rusija i Kina razmatraju različite oblike kooperacije – izgradnju zajedničke ili dvije susedne baze. Nivo integracije podložan je daljim diskusijama“, rekao je izvor.

Ruska državna svemirska korporacija „Roskosmos“ i Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA) potpisale su prošle godine ugovor o stvaranju zajedničkog centra za istraživanje Mjeseca i svemira.

Dvije svemirske korporacije potpisale su i ugovor o koordinaciji ruske misije Orbita luna resurs-1 (Luna-26) i kineske misije za istraživanje polarne oblasti Meseca Čang’e-7.

Prema „Roskosmosu“ sporazumi takođe predviđaju zajedničke svemirske eksperimente i omogućuju Rusiji i Kini da međusobno instaliraju naučnu opremu na lunarnim misijama.

​Štaviše, Moskva i Peking razmatrali su mogućnost slijetanja ruskog svemirskog broda Luna-26 na kineske stanice na Mjesecu.

Šef „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin izjavio je ranije da će svemirski brod Luna-26 letjeti na Mjesec 2024. kako bi napravio mapu i daljinski proučavao njegovu površinu. Dobijeni podaci trebalo bi da pomognu određivanju sastava lunarne površine.

Kineska misija Čang’e-4 već djeluje na tamnoj strani Mjeseca. Kina takođe planira da isporuči lunarno tlo na Zemlju u misijama Čang’e-5 i Čang’e-6 a posle da počne pripreme za let do Meseca i izgradnju prve lunarne stanice. Čang’e -7trebalo bi da sprovede opštu studiju Mjesečevog Južnog pola, uključujući teren i kopnene forme, a očekuje se da će Čang’e-8 testirati nekoliki ključnih tehnologija na površini Mjeseca.

CNSA je najavila i da namjerava da izgradi istraživačku stanicu na Mjesečevom Južnom polu i pošalje ljudsku misiju u narednih deset godina.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.