SAD i Sovjetski Savez svojevremeno su testirali laserske sisteme, koji su postavljani na nuklearne vojne brodove i satelite. Takvo lasersko oružje je u stanju da pogodi neprijateljske vazdušne mete poput munje, da uništi izviđačke i meteorološke satelite, satelite za rano upozoravanje i za komunikaciju, kao i interkontinentalne rakete na navođenje u fazi vertikalnog leta.

Rusija zna kako da pretvori solarnu energiju u lasersku, a to je proširilo mogućnosti upotrebe laserskog oružja u svemiru, što će joj vjerovatno omogućiti da u bliskoj budućnosti prestigne SAD u osvajanju svemirskog prostranstva, piše kineski portal „Sina“.

Još u prošlom vijeku SAD i SSSR su vršili ispitivanja laserskih sistema u vojne svrhe. Međutim, ova trka u naoružanju između SAD i Rusije, koja je naslijedila SSSR, sada je dostigla novi nivo.

Laserski sistem je oružje koje koristi laser sa visokom energijom zračenja. Ono je u stanju da uništi ili onesposobi zadatu metu uz pomoć usmjerenog prenosa laserskog snopa.

Kako se navodi – danas Rusija zauzima vodeće mjesto u oblasti teorijskih istraživanja, a SAD u oblasti primjene laserskog oružja.

Autor članka smatra da će Rusija u bliskoj budućnosti razviti novo satelitsko lasersko oružje, koje će „u svemu biti bolje od američkog“. Nije slučajno pres-služba holdinga, koji je dio državne korporacije „Rosteh“, najavila razvoj projekta energetskih i lasersko-optičkih sistema „za pretvaranje solarne energije u lasersko zračenje“, koji će biti bazirani u svemiru.

U članku se navodi da je planirano da se ova tehnologija počne koristiti u Rusiji već 2020. godine. Prema informacijama, nova ruska optička oprema, koja pretvara solarnu energiju u laser, biće instalirana na orbitalnim satelitima. To će biti novi način za proizvodnju električne energije.

Istovremeno, Oružane snage SAD od 2015. godine razvijaju i testiraju lasersko oružje, piše autor članka. Amerikanci se pripremaju za njegovu upotrebu u kontekstu stvarnih borbenih uslova.

Međutim, kako objašnjava kineski stručnjak Džang Džaodžung, lasersko oružje koje Amerikanci trenutno poseduju ima jednu ozbiljnu manu – nakon napada, potrebno mu je 20 časova da se napuni.

Prema njegovim riječima – čak ni moćni generatori na brodovima neće moći da obezbijede dovoljno struje za američko lasersko oružje, a kamoli mali sateliti.

Dobijanje električne energije u svemiru hemijskim putem je neisplativo, najviše zbog toga što „svaki gram satelita vrijedi više od zlata“.

Stoga Rusiji činjenica da već umije da pretvori solarnu energiju u lasersku omogućava da u najbližoj budućnosti nadmaši SAD u oblasti perspektivne primjene oružja u svemiru, zaključuje kinesko izdanje „Sina“.

(Sputnjik)

 

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.