Dron „Begalet-Mirage“ može da leti sa elektromotorima oko dva sata što je oko 350 kilometara

 

Ruski inženjeri su stvorili jedinstveni dron (UAV) „Begalet-Mirage“, koji ima vertikalno polijetanje i slijetanje i koji je sposoban da leti na visini do 8 kilometara u trajanju od 12 sati, prenosi RIA Novosti pozivajući se na štampu.

Dron „Begalet-Mirage“ napravila je kompanija „Aeronet“ – „Aerospace Development BEGAK“. Napravljen je demonstrator uređaja sa poletnom težinom od 75 kilograma, od kojih je 20 kg korisno opterećenje, i sa visinom leta od šest do osam hiljada metara.

Glavne funkcije bespilotne letjelice „Begalet-Mirage“ su prenošenje komunikacija i podrška raznim operacijama spasavanja. Ruski spasioci mogu koristiti novi dron tokom poplava, praćenje šumskih požara ili praćenje situacije na gasovodima.

Prema konstruktorima, dron može da leti sa elektromotorima oko dva sata što je oko 350 kilometara. Planirano je da u hibridnoj verziji letjelica bude opremljena elektromotorom i motorom sa unutrašnjim sagorevanjem koji će raditi na benzin, a u toj verziji dron će moći da provede u vazduhu 10-12 sati. Pogonski sistem čine dva motora.

Dron je u stanju da poleti sa bilo kog mjesta koje nije pripremljeno za te ciljeve, a da pritom nije konvertoplan. Za sada nisu otkrivene detaljnije karakteristike.

„Begalet-Mirage“ predstavlja značajno dostignuće u oblasti bespilotnih letjelica i može postati važan alat za rješavanje širokog spektra zadataka vezanih za bezbjednosne, kontrolne i spasilačke misije u Rusiji.

Dron „Begalet-Mirage“ će biti predstavljen na tržištu ovog ljeta. Trenutno je obavljeno nekoliko probnih letova.

Prošlog mjeseca, ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je industriju bespilotnih letjelica industrijom koja obećava. Takođe je ukazao na potrebu razvoja industrije bespilotnih letjelica. Prema Putinovim riječima, oblast bespilotnih vazdušnih sistema pomoći će da se izvrše strukturne promjene.

Osim toga, predsjednik je najavio potrebu da Federalna agencija za vazdušni saobraćaj digitalizuje vazdušni saobraćaj kako bi se bespilotne letjelice neprimjetno integrisale u strukturu. Poštovanje bezbjednosnih mjera ne bi trebalo da ometa razvoj bespilotnih letjelica, dodao je Putin.

(IT mixer)