Amerikanci proglasili ruski „Solncepek“ za jedan od najsmrtonosnijih oružanih sistema u svijetu

 

Teški višecevni raketni lanser TOS-1A „Solncepek“ priznat je za jedan od najsmrtonosnijih oružanih sistema u svijetu – za nekoliko minuta TOS-1A može spržiti ljudstvo i vojnu tehniku protivnika na teritoriji od 40.000 kvadratnih metara, piše The National Interest.

Rusko termobarično oružje trebalo bi da bude u horor filmovima“, piše američki portal The National Interest u članku posvećenom ruskim teškim bacačima plamena „Buratino“, „Solncepek“ i „Tosočka“.

Kako se navodi, tajna uspjeha višecevnog raketnog lansera je u termobaričnoj municiji. Projektil iznad cilja raspršuje eksplozivne aerosoli koje prodiru u sve otvore i zatim se detoniraju. Talas eksplozije koji se tako stvara dvostruko je snažniji nego prilikom upotrebe obične municije. Osim toga, prilikom detonacije stvara se vatreni oblak, a temperatura u epicentru eksplozije dostiže 800 stepeni Celzijusa.

„’Buratino’ je 2001. godine zamijenjen naprednijim višecevnim raketnim lanserom TOS-1A (‘Solncepek’) koji je povećao domet leta rakete do 6.000 metara“, navodi se u članku.

Teški višecevni lanseri nisu imali pandane u svijetu, dodaje se u članku, pa su mašine brzo stekle popularnost među vojskama različitih zemalja. Konkretno, „Solncepek“ se aktivno koristio u borbi protiv međunarodnih terorista u Siriji i Iraku.

The National Interest konstatuje da nije začuđujuće što je Saudijska Arabija nedavno kupila partiju sistema TOS-1A „Solncepek“ za tri milijarde američkih dolara.

Sistem „Solncepek“ napravljen je 2001. godine na bazi šasije tenka T-72. Predviđen je za vatrenu podršku motorizovanih i tenkovskih jedinica. „Solncepek“ je opremljen modernizovanim lansirnim sistemom, kao i automatizovanim sistemom za navođenje.

(The National Interest)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.