Rusi modernizuju teški mitraljez „Kord“ koji već ima ozbiljnu vatrenu moć, a modifilacijom moći će da ispali 300 metaka bez hlađenja cijevi

 

„Kord” je ruski teški mitraljez 12,7 x 108mm sa kaišnim pogonom. Naziv je skraćenica od početnih slova fraze „Kovrovski oružari-degtjarevci“. Osnovna namjena mitraljeza je borba protiv lako oklopljenih kopnenih ciljeva, vozila, neprijateljskog ljudstva (grupnih ciljeva) na dometima do 1500-2000 metara, kao i borba protiv različitih niskoletećih vazdušnih ciljeva na kosim dometima do 1500 metara.

U modernim stvarnostima uloga velikih kalibara (teških) mitraljeza u oružanim sukobima sve je veća, što određuje njihov razvoj i proizvodnju u Rusiji, SAD-u, Velikoj Britaniji, Belgiji i drugim zemljama svijeta.

Istovremeno, analiza tehničkih karakteristika ruskih teških mitraljeza u u poređenju sa široko rasprostranjenim i najpoznatijim stranim kolegama pokazuje da su ruski mitraljezi superiorni u odnosu na druge mitraljeze u pogledu brzine vatre, njihovih ukupnih dimenzija i pouzdanosti njihove automatizacije.

 

Tri najvažnija problema

 

Ruski teški mitraljez „Kord“ je duboko modernizovana verzija sovjetskog mitraljeza „Utjosa“.

Ovo je mitraljez koji se dobro pokazao u Avganistanu, Čečeniji… Međutim, fabrika „Degtjarova“ odlučila je da modernizuje „Utjos“. Tako je nastao „Kord“ koji se već dugo nalazi u arsenalu ruske armije. Što se tiče karakteristika, njegov kalibar iznosi 12,7 milimetara.

Prilikom izrade novog teškog mitraljeza kalibra 12,7 x 108 mm, oružari Kovrov su pokušali da odmah otklone tri najvažnija problema koja su identifikovana tokom rada teškog mitraljeza NSV Utjos u trupama:

  • smanjenje energije trzanja i povećanje stabilnosti mitraljeza pri pucanju. Rješenje ovog problema omogućilo je stvaranje pješadijske verzije teškog mitraljeza „Kord“, koji se može koristiti zajedno sa dvonošcima.
  • obezbijeđivanje procesa nezavisnosti rada automatike i mehanizama cijevi mitraljeza. To pozitivno utiče na karakteristike tačnosti gađanja, a takođe eliminiše različite rezonantne vibracije oružja.
  • značajno povećanje preživljavanja cijevi mitraljeza, zahvaljujući tome, Kord je mogao biti opremljen samo jednom cijevi.

 

Pouzdan i efikasan

 

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, mitraljez „Kord“ je veoma pouzdano i efikasno oružje.

U svojoj klasi, „Kord“ je najlakše oružje na svijetu i jedini mitraljez kalibra 12,7mm koji omogućava vojniku da puca sa dvonošca, kao i sa ramena.

„Po potrebi, „Kord“ se može montirati i na stativ, ali fabrički ide sa dvonošcem. Tako se najčešće koristi. Sa njim je težak 32 kilograma. Prije svega, ovo daje prednost u mobilnosti. Ta težina omogućava borcu da samostalno nosi mitraljez na manjoj udaljenosti“, izjavio je za RT Roman Spirin, glavni konstruktor malokalibarskog i topovskog naoružanja fabrike „Degtjarova“.

Zbog toga, ruska vojska voli ovo oružje. „Kord“ ima ozbiljnu vatrenu moć i domet.  Treba napomenuti da ako vojnici žele da „Kord“ ponesu na veću udaljenost, u tom slučaju, ovo oružje se rastavlja na takozvano „tijelo“ mitraljeza i cijev.

 

Bez hlađenja ispaljuje 300 metaka

 

Kad je u pitanju modernizacija sve ostaje isto: i domet i preciznost. Samo se mijenja to što će „Kord“ moći duže da radi i bez hlađenja ispaljuje 300 metaka.

Ovo omogućava vojnicima da suzbiju protivnika, odnosno da mu ne dozvole da izađe iz utvrđenja i nanese uzvratnu vatru. Takođe, to daje mogućnost jurišnim jedinicama da što prije dođu do prve linije odbrane. Ova cijev imaće uticaj na povećanje vatrenih mogućnosti mitraljeza. Ovim oružjem, vjerovatno će biti naoružani helikopteri Mi-8.

Njegova značajna prednost je očuvanje borbenih kvaliteta čak i u uslovima kada vojnici moraju da se izlažu prljavštini i prašini. Oružje nastavlja da radi kako treba, čak i ako se ne čisti nekoliko dana, a istovremeno se intenzivno koristi na terenu.

 

Cijev posjeduje vazdušno hlađenje

 

Teški mitraljez „Kord“ je automatsko oružje sa sistemom za dovod kaiša (u ovom slučaju, kaiš se može hraniti i sa lijeve i desne strane). Pojasevi za 50 metaka se koriste u pješadijskoj verziji za napajanje mitraljeza, u verziji tenka – 150 metaka. Gajtan je izgrađen na principu automatskog gasa, u kome se ispod cijevi mitraljeza nalazi gasni klip dugog hoda.

Cijev je napravljena da se brzo odvoji i ima vazdušno hlađenje. Cijev mitraljeza se zaključava okretanjem larvi zatvarača i zahvatanjem ušica larve sa ušicama cijevi. Kertridži se napajaju iz metalne trake otvorene veze. Snabdijevanje kertridžama iz pojasa vrši se direktno u cijev mitraljeza. Tehnička brzina paljbe je 600-750 metaka u minuti.

ruski mitraljez kord

Mehanizmom okidača teškog mitraljeza Kord može se upravljati i ručno (sa okidača montiranog na mašini) i sa električnog okidača (opcija za tenkovski mitraljez). USM ima osigurač za sprečavanje slučajnih hitaca. Otvoreni podesivi nišan sa presjekom do 2000 metara koristi se kao glavni za gađanje iz mitraljeza, dok se na oružje mogu ugraditi različiti savremeni optički i noćni nišani.

Cijev mitraljeza Kord se brzo odvaja, cijev se hladi vazduhom. Izrađen je po ZID-ovoj vlasničkoj tehnologiji koja obezbjeđuje ravnomjerno zagrijavanje puškomitraljeza tokom gađanja, a samim tim i ravnomjerno termičko širenje (deformaciju) cijevi.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji, ruski mitraljez se odlikuje veoma dobrom preciznošću gađanja, koja je 1,5-2 puta veća od performansi mitraljeza NSV. Upoređuje se pucanje sa mašine (pri snimanju iz kabla sa dvonožaca, preciznost je uporediva sa NSV na mašini). Kada se puca sa udaljenosti od 100 metara, kružno vjerovatno odstupanje (CEP) za „Kordu“ iznosi samo 0,22 metra, što nije mnogo za vatreno oružje ove klase.

(IT mixer)