Samsung je upravo najavio verziju 4.0 svog Universal Flash Storage (UFS) rješenja koje se koristi u nizu pametnih telefona, tableta i drugih mobilnih uređaja

 

Samsung obećava ogroman napredak u brzini i efikasnosti sa UFS 4.0, za koji kompanija kaže da će ući u masovnu proizvodnju u trećem kvartalu godine.

To sugeriše da će ili Samsung-ovi novi Galaxy Z Fold 4 i Galaxy Z Flip 4 sklopivi ili Galaxy S23 linija sljedeće godine biti među prvim uređajima koji će imati UFS 4.0 skladište. To je samo nagađanje sa naše strane, ali u svakom slučaju, izgleda da će Android pametni telefoni postati brži vrlo, vrlo brzo.

Prema tvrdnji stručnjaka iz ove južnokorejske kompanije, UFS 4.0 nudi propusni opseg do 23,2 Gbps po traci, dvostruko veći od UFS 3.1, što ga čini „savršenim za 5G pametne telefone koji zahtjevaju ogromne količine obrade podataka“.

Samsung-ova nova V-NAND tehnologija 7. generacije omogućiće sekvencijalnu brzinu čitanja do 4.200 MB/s i sekvencijalnu brzinu pisanja do 2.800 MB/s. To je takođe znatno veći broj od onoga što trenutni UFS 3.1 može da postigne.

Konačno, iz kompanije tvrde da je poboljšana i energetska efikasnost, tako da mobilni uređaji koji koriste UFS 4.0 mogu duže da traju dok nude veće brzine čitanja i pisanja i veći propusni opseg podataka.

Samsung navodi poboljšanje od 46% u odnosu na UFS 3.x, ili ako želite preciznije brojeve, sekvencijalnu brzinu čitanja od 6 MB/s po mA.

UFS 4.0 skladište će se pojaviti u kapacitetima do 1TB, što ga čini savršenim za vodeći Samsung Galaxy pametni telefon koji dolazi u više konfiguracija za skladištenje.

Samsung će takođe raditi sa drugim proizvođačima kako bi UFS 4.0 bio dostupan u automobilskim aplikacijama, aplikacijama proširene realnosti (AR) i virtuelne realnosti (VR) i drugim Android pametnim telefonima.

(Sammobile)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.