Samsung je danas u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, predstavio čitav niz novih uređaja: preklopne telefone Galaxy Z Fold5 i Galaxy Z Flip5, Galaxy Tab S9 tablet i Galaxy Watch6 pametni sat

 

Prema očekivanjima, Samsung je na svojem ljetnom Galaxy Unpacked 2023 događaju predstavio novu generaciju Galaxy Z Fold5 i Galaxy Z Flip5 telefona i nove pametne satove serije Galaxy Watch6, dok je nekima možda iznenađenje bilo predstavljanje novog Galaxy Tab S9 tableta.

Galaxy Z Fold5 i Galaxy Z Flip5 preklopne telefone karakterišu inovativni Flex Hinge sistem šarki, kao i unapređeno iskustvo kamere, poput FlexCam za snimanje fotografija kao kod profesionalaca.

Uređaji su kreirani kako bi ponudili besprijekoran multitasking na Galaxy Z Fold5 uređaj i olakšali stavaranje sadržaja na novom Flex Window ekranu kod Galaxy Z Flip5 modela.

Nove Samsungove preklopne telefone ističu Armor Aluminium okviri, Corning Gorilla Glass Victus 2 zaštitno staklo i podrška za IPX8 standard.

 

Samsung Galaxy Z Fold5

 

Samsung Galaxy Z Fold5 je njihov najtanji, najlakši i najuglađeniji preklopni telefon dosad. Telefon se sada zatvara potpuno ravno zahvaljujući novom inovativnom Flex Hinge sistemu šarki. Flex Hinge omogućava i fleksibilniji mod savijanja, pa je telefon moguće postaviti u bilo koji položaj za pregled sadržaja i rad bez dodirivanja. Galaxy Z Fold5 koristi Armor Aluminum okvir i Gorilla Glass Victus 2 zaštitu.

Samsung Galaxy Z Fold5
Samsung Galaxy Z Fold5

Spoljašnji ekran zadržava poznate veličine: 6,2-inčni Dynamic AMOLED 2X ekran sa 2316 x 904p rezolucijom, prilagodljivim 120Hz osvježavanjem. U otvorenom stanju pretvara se u 7.6-inčni Dynamic AMOLED 2X ekran, sa 2176 x 1812p rezolucijom, 120Hz (1~120Hz) prilagodljivim osvežavanjem. Glavni unutrašnji ekran je za 30% svetliji i nudi maksimalno osvetljenje od 1750 nita.

Z Fold5 koristi Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy čipset, kakav smo vidjeli kod aktuelne Galaxy S23 serije telefona.

Sistem kamera se sastoji od 50MP f/1.8 glavnog senzora na poleđini, 12MP f/2.2 ultraširoke kamere i 10MP f/2.4 3x zoom senzora. Tu su i dve selfi kamere: 10MP f/2.2 smještena u spoljašnjem ekranu i unutrašnja od 4MP f/1.8.

Baterija je od 4400mAh, sa podrškom za 25W punjenje preko kabla i 15W bežično punjenje. Ovo omogućava da se telefon do 50% napuni za 30 minuta.

Samsung je kod Galaxy Z Fold5 modela poboljšao multitasking. Tako taskbar sada prikazuje do četiri nedavno otvorene aplikacije za brzo prebacivanje između njih, dok dvoručno prevlačenje omogućava lakše prebacivanje sadržaja između aplikacija i ekrana.

Naravno, tu je i novi S Pen Fold Edition, a pametna olovka je tanja i kompaktnija. Može da se upari sa Slim S Pen Case i stiže u širokom spektru boja.

Telefon je dostupan u nekoliko kombinacija memorije i skladišnog prostora: 12/256GB, 12/512GB i 12/1TB.

 

Samsung Galaxy Z Flip5

 

Samsung Galaxy Z Flip5 model se takođe zatvara zahvaljujući novom inovativnom dizajnu (Flex Hinge) sistemu šarki. Krasi ga novi Flex Window ekran, koji je 3,78 puta je veći od onog na modelu prethodne generacije. Ovo korisnicima omogućava bolju interakciju sa vidžetima, ili da ofgovaraju na poruke preko pune QWERTY tastature.

Glavni unutrašnji displej uređaja ima 6,7-inčni FHD+ panel, sa prilagodljivom stopom osvježavanja od 1Hz do 120Hz. Flex displej ima dijagonalu od 3,4 inča, rezoluciju od 720 x 748 piksela i 60Hz osvježavanje.

Samsung Galaxy Z Flip5
Samsung Galaxy Z Flip5

Telefon pokreće Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy čipset, u kombinacijisa 8GB RAM-a i 256GB ili 512GB prostora za skladištenje podataka.

Telefon ima glavni senzor od 12MP (1/1.76″), sa podrškom za Dual Pixel AF. Prisutna je i 12MP ultraširoka kamera, sa f/2.2 123° senzorom. Za selfije je zadužena 10MP kamera, mada se i dve prethodno pomenute kamere mogu koristiti za selfije, zahvaljujući poboljšanom Flex Display-u.

Baterija ima kapacitet od 3700mAh, uz podršku za 25W punjenje preko kabla i 15W bežično punjenje. Kapacitivni čitač otiska prsta je smješten sa strane okvira, a postoji i nano-SIM slot za kartice, sa podrškom za eSIM.

Galaxy Z Flip5 ima unapređeni sistem šarki Flex Hinge. Ovo telefonu konačno omogućava da se ravno zatvori, a čini ga i tanjim. Na svom najdebljem dijelu Z Flip5 ima debljinu od 15,1mm.

 

Dostupnost i cijene Galaxy Z Fold5 i Galaxy Z Flip5

 

Galaxy Z Fold5 i Galaxy Z Flip5 dostupni su za prednarudžbinu od 26. jula kod ovlašćenih partnera. Galaxy Z Fold5 po preporučenoj maloprodajnoj ceni od 1.999 evra, a Galaxy Z Flip5 je dostupan po preporučenoj maloprodajnoj ceni od 1.260 evra.

Galaxy Z Fold5 dostupan je u ledeno plavoj, fantomskoj crnoj i krem boji, dok Galaxy Z Flip5 stiže u više boja: grafitna, krem, lavanda i boja mente.

 

Galaxy Tab S9 tablet

 

Galaxy Tab S9 tablet takođe dolazi sa Snapdragonom 8 Gen2 i donosi najveći Samsungov AMOLED 2X ekran i najsnažniju S Pen olovku. Mnogo je izdržljiviji nego prije i vodootporan. Uređaj će se prodavati za ekranima veličina od 14,6″ (Tab S9 Ultra, 12,4″ (Tab S9+) i 11″ koliko će iznositi dijagonala Tab S9 modela.

S prednje strane se nalaze kamere od 12 MP (Front Wide) i 12 MP (Front Ultra Wide), dok sa zadnje strane možete pronaći glavnu kameru od 13 MP i ultraširoku od 8 MP.

To je i Vision Booster tehnologija koja omogućava da se ekran vidi u jako osvijetljenim područjima zahvaljujući inteligentnom algoritmu za vanjske prostore koji odbija sunčevu svjetlost i prilagođava joj se. Što se skladištenja tiče, moći ćete odabrati model do 1 terabajta memorije, a moći ćete da dodate i Micro SD karticu kako vam nikada ne bi ponestalo mjesta.

 

Galaxy Watch6

 

Galaxy Watch6 je najnoviji Samsungov pametni sat koji dolazi sa 20 posto većim ekranom, dok je istovremeno 30 posto tanji i omogućuje zamjenu remena samo jednim klikom.

Samsung Galaxy Watch6
Galaxy Watch6

Vrlo izdržljivo staklo od safirnog kristala čini otporan i čvrst ekran sata, dok ocjene IP68 i 5ATM znače da je sat otporan na prašinu i vodu. Samsung tvrdi da sat ima 18 posto brži procesor, i da mu baterija traje do 40 sati.

Dok je prezentovan sat posebno je naglašena metrika praćenja sna i senzorika za praćenje rada srca, kao i sistem za praćenje krvnog pritiska.

Na raspolaganju imate i brojne funkcije za praćenje fitnes aktivnost i brojnih sportova, uključujući i vožnju bicikla.

(IT mixer)