Do sada najveća brzina u DRAM industriji

 

Samsung je najavio da razvija LPDDR5X kao prirodnu evoluciju LPDDR5, a danas je kompanija objavila da su DRAM čipovi završili validaciju.

Nova memorija dostiže brzinu od 8,5 Gbps, što je najveća brzina u industriji za DRAM. Bez problema je premašio maksimalnu brzinu od 7,5 Gbps koja je postignuta još u martu.

LPDDR5X tehnologija nije nova na tržištu, gomila pametnih telefona je već usvojila platformu, ali nova memorija će omogućiti postizanje još većih brzina uz minimalan interni redizajn.

Prema Samsung-u, niska potrošnja energije i nivo visokih performansi LPDDR5X čini ga pogodnim za aplikacije izvan pametnih telefona – računare, servere i automobile.

 

Daniel Lee, EVP tima za planiranje memorijskih proizvoda u Samsungu, otkrio je da su zajednički napori s Qualcomm-om na razvoju 8,5 Gbps LPDDR5X DRAM-a omogućili kompaniji da ubrza dostupnost na tržištu za više od godinu dana.

Samsung zvanično predstvio najbrži DRAM ikada - LPDDR5X
Samsung zvanično predstvio najbrži DRAM ikada – LPDDR5X

Ziad Asghar, potpredsjednik upravljanja proizvodima u Qualcommu, dodao je da je kompanija iz San Diega prva u mobilnoj industriji koja podržava novu najbržu memoriju na svojim čipsetima.

(GSMarena / Samsung)

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.