Serija „Kruna“ uzdrmala je dvor i političke krugove, koji se već danima bave pitanjem vjerodostojnosti događaja u novoj sezoni

 

Nakon što je hit serija „Kruna“ uzdrmala britanski dvor i izazvala kontroverze i prozivanja iz političkih krugova zbog upitne istinitosti radnje, sada se napokon oglasio i Netfliks.

Podsjetimo, osim što su se protiv prikazanih događaja već pobunili iz kraljevske porodice, sada je reagovao i britanski državni sekretar za kulturu, medije i sport Oliver Dovden. On traži od Netfliksa da seriju jasno označi kao djelo fikcije.

Ova platforma „ne planira“ da doda disklejmer, tj. izjavu o odricanju odgovornosti za „Krunu“ navodeći da je njihova raskošna drama o britanskoj kraljevskoj porodici fikcija.

 

„Kruna“ je drama

 

U zvaničnoj izjavi iz Netfliksa tvrde da su seriju od samog početka predstavljali kao dramsku seriju, što ona i jeste, a ne dokumentarac kako neki sada navode.

„Uvijek smo ‘Krunu’ predstavljali kao dramu – i imamo puno poverenje da naši korisnici razumiju da je to djelo fikcije koje se uglavnom temelji na istorijskim događajima“, navode iz kompanije i dodaju: „Zbog toga, nemamo planove – i ne vidimo potrebu – da dodamo disklejmer“.

Bojim se da će nova generacija, koja ove događaje nije proživjela, pomisliti da se sve odvilo baš kako je prikazano u seriji“, rekao je Dovden za „The Mail on Sunday“.

Zanimljivo, pitanjem istorijske vjerodostojnosti niko se nije bavio tokom ranijih sezona serije koja je premijerno prikazana još 2016. godine i prati dugu vladavinu kraljice Elizabete II koja je započela 1952. godine.

Ali, radnja aktuelne četvrte sezone smještena je u 1980, deceniju podjele u Britaniji. Među likovima su konzervativna premijerka Margaret Tačer, čiji je 11-godišnji mandat transformisao i podijelio Britaniju, i pokojna princeza Dajna, čija je smrt u automobilskoj nesreći preobrazila naciju i svijet.

Neki konzervativci su kritikovali prikaz programa Tačer, koju glumi Džilijan Anderson, prenosi Jutarnji. Prva britanska premijerka, koja je umrla 2013, prikazana je mahom kroz sukob s kraljicom Elizabetom, koju glumi Olivia Kolman, ali neki ističu da je njihovo neslaganje u seriji preterano.

Kreator „Krune“ Piter Morgan, čiji rad takođe uključuje drame koje tematizuju nedavnu istoriju „Kraljica“ i „Frost / Nixon“, branio je svoje djelo, rekavši da je temeljno istraženo i istinito u duhu.

Čarls Spencer, Dajnin brat, pozvao je Netfliks da doda disklejmer.

„Mislim da bi „Kruni“ enormno pomoglo kad bi na početku svake epizode izjavio da ‘to nije istina, ali da se temelji na nekim stvarnim događajima’. Brine me da ljudi misle da je ovo sve potpuna istina i to nije fer“, rekao je za ITV.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.