Snapdragon čipovi s integrisanim 5G isporučuju se u drugom tromjesečju 2019. godine, sugerišući da će 5G telefoni prevladati oko godinu dana kasnije.

Qualcomm pruža još jedan razlog zašto biste trebali čekati najmanje 2020 prije ulaganja u 5G telefon . Već znamo da proizvođači uglavnom neće moći isporučiti ove godine. Ali, Qualcommov prvi integrisani 5G Snapdragon neće biti spreman do tada takođe.

Qualcomm trenutno isporučuje i Snapdragon pametne procesore i svoj zasebni X55 modemski čip, uz podršku za 5G tehnologije. Dva čipa sjede jedan uz drugi, što znači da prodavači pametnih telefona moraju dizajnirati veće, teže i više moćne telefone kako bi ih oba smjestili.

Do drugog tromjesečja 2019. godine, Qualcomm je izjavio da će njegov prvi Snapdragon čip s ugrađenim 5G modemom stići na vrijeme za komercijalne pametne telefone koji će ga koristiti oko godinu dana kasnije, oko drugog tromjesečja 2020. “Nova integrisana Snapdragon 5G mobilna platforma ima tehnologiju Qualcomm 5G PowerSave koja omogućava pametne telefone s trajanjem baterije kakvu korisnici očekuju danas, dodao je Qualcomm.

Ono što Qualcomm obećava je da će integrisani 5G Snapdragon ponuditi isti vijek trajanja baterije kao i trenutni LTE telefoni. To je važno jer bi telefoni s diskretnim modemima trebali uključivati veće baterije ili jednostavno trpiti kraće trajanje baterije od ovih novih modela.

Qualcomm baš i ne baca rizična rješenja ispod tepiha, umjesto toga predstavlja svoj nadolazeći čip kao sljedeću generaciju. “Integracija naših naprednih 5G višemodnih modema i tehnologija za obradu aplikacija u jedan SoC predstavlja važan korak u stvaranju 5G široke dostupnosti u regijama i razinama nakon talasa vodećih 5G uređaja iz više od 20 OEM-a i 20 mobilnih operatera koji su posvećeni lansiranju 5G mreža i mobilnih uređaja baziranih na našim 5G modemima ove godine ”, rekao je Cristiano Amon, predsjednik Qualcomm Inc., u saopštenju.

Ono što ne znamo jeste hoće li Qualcomm moći ispuniti svoja obećanja. Ne znamo čak ni kako će biti ime novog integriranog Snapdragona. Također ne znamo sigurno kako će Snapdragon nastupiti, ili koliko će biti kompatibilan s 5G mrežama tog vremena.

Što to za vas znači: najava Qualcomma, međutim, daje jasniji odgovor na pitanje: “Kada trebate kupiti 5G telefon?” Ove godine izgleda kao prijelaz između 4G i 5G, dok prvi 5G telefoni i mreže pronalaze svoje osnove. Ali 2020. godina je kada bismo trebali očekivati da će tehnologija 5G uhvatiti zalet, sve dok ne postane relativno zrela 2021. godine i dalje.

Izvor: PCWorld